fbpx

Atentie la ciuperci! Pericol de otravire

ciuperci otravitoareCantitatea mare de precipitații a determinat înmulțirea excesivă a ciupercilor.

 

30 Mai 2013

12:50

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a intrat în alertă din cauza creșterii numărului de ciuperci din pădurile județului din cauza vremii ploioase.

Deși majoritatea pot diferenția ciupercile bune de cele otrăvitoare iată că suntem rugați să acordăm o atenție și mai mare la ce culegem și implicit la ce mâncăm.

În România sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci înregistrate) iar numărul acestora creste de la an la an datorita mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.

se menționează în comunicatul DSP.

Consumul de ciuperci poate cauza apariția de simptome după o perioadă de 15 minute sau chiar 12 ore de la ingerare, în funcţie de tipul de ciupercă consumată.

Simptomele sunt grave: hipotensiune arteriala, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenta salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede; greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter (îngălbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. După 2 zile de la ingestia unor ciuperci, care determină simptome tardive de intoxicaţie, apare coma şi apoi decesul persoanei în cauza. În jur de 90% din intoxicaţiile cu ciuperci sunt mortale.

Pentru a preveni intoxicațiile este recomandat să:

  • consumăm doar ciupercile care sunt conservate si ambalate în recipiente închise ermetic (ciuperci de cultură) sau ciuperci din flora spontană achiziţionate de la un vânzător care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective
  • nu fie permisă vânzarea în pieţele agroalimentare a ciupercilor care nu au autorizaţie fitosanitară pentru comercializare conformă cu Legea nr. 30/2006, cu modificările şi completările ulterioare
  • nu consumăm ciupercile achiziţionate de la colţ de stradă sau cele culese cu ocazia deplasărilor prin pădure deoarece, datorită încrucişării speciilor şi sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură

 

În cazul unui consum de ciuperci care ulterior vă cauzează anumite neplăceri sau stări de disconfort apelați de îndată numărul gratuit 112!

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *