fbpx

De sâmbătă, în Oradea: expoziția „Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci”

evenimente oradea, oradea 2018

sursa: abqjournal.com

Merită vizitat!

 

13 Martie 2018

12:49

Oradea, și nu numai, e invitată ca începând de Sâmbătă, 17 Martie 2018, să viziteze expoziția „Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci”.

Colecția aduce publicului din orașul de pe Crișul Repede nu mai puțin de 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, în noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, pe strada Armatei Române – 1A.

Toate cele 45 de obiecte sînt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gîndite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte.

Veți putea admira lucrări precum bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede ori planorul, cu mențiunea că acestea nu au fost realizate în timpul vieții, însă reconstituite și-au demonstrat perfecta funcționalitate. 

În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă. Exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război.

Ce mai trebuie să știți este că cu 15 dintre exponate veți și putea interacționa, ele sunt în mărime naturală și vin însoțite de o sală interactivă, dotată cu patru computere, în care vizitatorii vor putea afla și mai multe informații despre Leonardo da Vinci.

Ca şi inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele,  maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Perioadă de vizitate:

  • 17 Martie – 10 Iunie 2018

Program muzeu: 

  • Lunea: Închis
  • Marţi, Joi, Sâmbătă: 10:00 – 15:00
  • Miercuri, Vineri, Duminică: 10:00 – 18:00

Preţul biletelor:

  • 12 lei – adulţi
  • 6 lei – elevi, studenţi, pensionari
  • Gratuit – copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională

Important pentru grupuri:

  • minim 15 persoane, maxim 30
  • necesită programare, efectuată între orele 09:00 – 15:30, apelând: 0259. 47. 99. 18
  • prima intrare de la ora 10:00, ultima intrare cu 30 de minute înainte de închiderea programului

Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

 

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *