fbpx

Un nou concurs de șah on-line: Memorialul Susana Makai

Sportul minții, o competiție deschisă și pasionantă.

 

31 August 2020

14:30

Șah Club Oradea invită șahiștii la o nouă competiție, care se va desfășura pe chess.com.

Aceasta este programată pentru Sâmbătă, 05 Septembrie 2020, începând cu ora 18:00, sub forma unui Concurs Open, în sistem elvețian, șah-blitz 7 runde, 5 minute + 2 secunde/mutare. Concursul va fi dedicat șahistei Suzana Makai.

Înscrierile se vor face cu o oră înaintea concursului, pe chess.com. Nu va fi percepută taxă de participare, iar ca premii se vor acorda diplome pe categoriile general, feminin, junori și junioare.

Suzana Makai s-a născut în 03 Septembrie 1945 în Oradea, fiind îndrumată în șah de tatăl său dr. Makai Ștefan și de maestrul Karacsonyi Laszlo. În 1966 devine maestră, se transferă la Medicina Timișoara și se clasează pe locul 1-2 la Finala Campionatului Național Feminin, la egalitate cu reputata mare maestră Elisabeta Polihroniade, devenind practic campioană națională! În anul 1969 participă cu echipa feminină a României la Olimpiada de șah de la Lublin,
obținând titlul de maestră internațională. Campioană universitară a României la patru ediții, câștigă de șapte ori titlul național pe echipe cu Medicina Timișoara. La Finalele Campionatului Național Feminin ale României se mai clasează de două ori pe locul 2 si de trei ori pe locul 3. În 1977 se mută în Ungaria, iar anul următor participă cu echipa feminină a Ungariei la Olimpiada de Șah de la Buenos Aires devenind vicecampioană olimpică. În anul 1980 devine campioana de șah a Ungariei. A participat la circa 30 de turnee internaționale mai importante în Europa și SUA, clasându-se de 3 ori pe locul 1. Ulterior a făcut parte din Comisia de organizare FIDE ale Olimpiadelor de șah. În 12 mai 1987 la numai 42 de ani, a trecut în neființă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *