fbpx

17 pârtii de schi care trebuie vizitate de pasionații sporturilor de iarnă

sursa: onetwoski.blogspot.ro

Iată unde merită să dați „check in”!

 

31 Decembrie 2016

10:33

Dat fiind că a început sănătos sezonul sporturilor de iarnă, haideți să vedem unde ne putem înfrupta din adrenalină!

Conform unui clasament conceput în baza a mai multor criterii precum preţul biletului pentru o zi de schiat, lungimea pistei, calitatea zăpezii, nivelul de aglomeraţie şi restaurentele din zonă, stațiunile de schi din Franţa, Elveţia, Austria şi Italia au reieșit că sunt cele mai bune zone din Europa dedicate acestui sport de iarnă.

Pe lângă acestea, am îndrăzni, totuși, să adăugăm și pârtii din România, populate de iubitorii de sporturi de iarnă, dar și câteva mai renumite de pe celelalte continente. Astfel, un top al celor mai bune pârtii de ski cuprinde:

 1. Les 4 Vallées, Elveţia

Verbier, cel mai cunoscut sat din regiunea Celor patru Văi, este situat la mare înălţime deasupra văii Ronului, sursă de privelişti impresionante ale vârfului Mont Blanc. Vizitatorii cei mai frecvenţi sunt familiile şi pasionaţii de urcat pe munte. Pârtiile, potrivite atât pentru învăţat, cât și pentru avansaţi, în jurul lui Mont Fort, Mont Gelé şi Greppon Blanc.

 1. Zermatt, Elveţia

În Zermatt se află cel mai înalt vârf din Elveţia şi cele mai înalte sisteme de teleschiuri din lume. Aici nu se circulă cu maşina – ultimii cinci klilometri de la Täsch pot fi străbătuţi numai cu trenul. Zona de schi se întinde pe trei munţi: Rothorn, ideală pentru schiorii de nivel mediu, Gornergrat şi Klein Matterhorn pentru nivel avansat. Cele mai ușoare piste sunt cele de pe Theodul, care e cea mai mare regiune de schi în timpul verii din Europa.

 1. Mayrhofen, Austria

Situată în valea Zillertal, Mayrhofen se numără printre cele mai populare staţiuni de schi recent modernizate din Austria. Are cel mai mare sistem de teleschi al Austriei – cu o capacitate de 160 de persoane – transportă schiorii la White Lounge, zonă cu hotel, un sat de iglu, bar şi locuri de relaxare. Penken, al doilea munte din Mayrhofen şi cu un spaţiu mult mai mare pentru schi, are un teren mult mai potrivit pentru începători. Cea mai abruptă pârtie a Austriei se găsesşte tot aici – Harakiri.

 1. Zell am See, Austria

Aflat pe o mică peninsulă, oraşul Zell am See are în spate de muntele Schmittenhöhe. Primul teleschi a fost construit în 1928. Pistele de coborâre înspre Schmittental sunt toate marcate pentru experţi, dar există şi un drum cu un nivel mai mic de dificultate, care duce spre centrul oraşului. Zell am See are şi o scenă culturală bogată – concerte de muzică clasică, festivaluri şi piese de teatru sunt organizate de-a lungul anului în castel.

 1. Les Deux Alpes, Franţa

Zona cu cel mai mic nivel de dificultate pentru schi începe chiar din vârful platoului montan – pe gheţarii Mantel şi Girose. Pasionaţii pot schia aici şi în timpul verii, având la dispoziţie cel mai bun parc de zăpadă pentru vară din lume. În timpul iernii, parcul este mutat la La Toura. Dintre pistele existente în zonă, Dôme de la Lauze este punctul de start pentru ceea ce e considerată cea mai lungă pârtie de de schi din lume: 17 kilometri până la Mont de Lans.

 1. Paradiski, Franţa

Paradiski a luat naştere în 2003 prin construcţia Vanoise Express, un sistem de teleschi pe două niveluri, care trece pe deasupra canionului dintre două zone de schi: La Plagne şi Les Arcs. Ambele includ diferite opriri, de la sate vechi de munte, cum ar fi Villaroger, Champagny şi Montalbert, până la staţiuni special construite pentru schi, precum Arc 1950. La Plagne şi Les Arcs pun la dispoziţie kilometri de piste ideale pentru începători şi intermediari. Drumuri mai grele pot fi găsite în Les Arcs, unde se află şi cea mai rapidă pârtie de schi din lume – Kilomètre Lancé.

 1. St Anton, Austria

Considerat locul de naştere al schiului modern, St Anton a găzduit în 2001 Campionatul Mondial de schi alpin. Zona de schi este o provocare pentru cei începători, în special prin zonele din Valluga, Schindlerkar şi Mattun.

 1. Alpe d’Huez, Franţa

Celebră pentru că este capătul uneia dintre cele mai grele etape din Tour de France, Alpe d’Huez este şi o minunată staţiune de schi, situată pe un platou vast, deasupra văii Romanche. Staţiunea a fost construită în 1960. Pârtiile din apropierea staţiunii sunt perfecte pentru începători, nivelul de dificultate crescând odată cu altitudinea.

 1. Val Gardena, Italia

Una dintre cele mai frumoase zone de schi din munţii italieni Dolomiţi, Grödner Valley sau Val Gardena acoperă trei sate: Selva, Santa Cristina şi Ortisei. Selva are cele mai multe hoteluri şi oferă cel mai direct acces la reţeaua de teleschi care leagă Val Gardena de văile Alta Badia şi Fassa. Santa Cristina este cunoscut pentru linişte şi tradiţie, iar Ortisei este un oraş mic şi vechi. Cea mai faimoasă pârtie de schi este Saslong, iar cele mai grele sunt Col Raiser, Mont Seura şi Dantercepies.

 1. Portes du Soleil, Franţa

Portes du Soleil este un complex de 14 staţiuni de schi din Franţa şi Elveţia, cele mai multe dintre ele fiind interconectate şi formând două domenii mari care pot fi accesate cu uşurinţă din Morzine.

 1. Straja, România

Sezonul de schi de la Straja este printre cele mai lungi din ţara noastră, datorită stratului generos de zăpadă. La Straja se ajunge relativ uşor, venind pe Valea Jiului până în Lupeni, localitate situată la aproximativ 25 km de Petroşani. De aici există două variante: drumul asfaltat ce urcă în munte până în staţiune sau telegondola.

 1. Transalpina Ski Resort, România

La Transalpina Ski Resort, pârtiile parcă se varsă în apele lacului Vidra. Sunt 3 pârtii principale deocamdată, câte una pentru fiecare categorie de schiori (începători, mediu, avansat), totalizând aproximativ 3,5 km lungime. Există însă un plan de dezvoltare pe următorii ani pentru extinderea domeniului schiabil până la 50 km de pârtii.

Instalaţiile de cablu sunt tot trei la număr: o telegondolă, un teleschi şi un telescaun. Fiecare dintre ele deserveşte câte o pârtie.

 1. Predeal, România

În Predeal, două instalaţii de teleschi şi una de telescaun duc turiştii în punctul de plecare către pârtii. Există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoala, Sosire sau Varianta pentru începători, Clăbucet (2,1 km) şi Cocoşul (2,2 km) pentru cei de nivel mediu şi Sub Teleferic (1,2 km) pentru experţi.

Sejurul la schi poate fi completat cu o vizită la castelul Peleş din Sinaia, o călătorie cu telecabina pe platoul Bucegilor la Babe şi la Sfinx sau cu o plimbare de seară în Piaţa Sfatului din Braşov.

 1. Poiana Braşov, România

Poiana Braşov ocupă primul loc în topul staţiunilor de schi din România grație noilor amenajări. Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au ridicat considerabil calitatea pârtiilor din zonă.

Pentru începători, Drumul Roşu rămâne în continuare cea mai lungă pârtie de schi din România (4,7 km). Pârtia a fost recent lărgită pe aproximativ 50% din lungime.

Schiorii avansaţi pot încerca pârtiile Sulinar (2,8 km, dificultate medie), Lupului sau Subteleferic (2,6 km, respectiv 2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi aici au fost efectuate amenajări în sensul lărgirii acestora şi deschiderii a noi rute de legătură.

Instalaţiile de cablu sunt variate şi oferă numeroase posibilităţi de abordare a pârtiilor: două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi.

15. Niseko, Japonia  

Aflați aproape de Siberia, munții de pe insula japoneză Hokkaido sunt preferați de cei care adoră să schieze noaptea, luminile enorme fiind „specialitatea” casei in Niseko.

 1. Whitefish, Montana

Whitefish e un vechi oraș forestier din apropierea Parcului Național Glacier cu pârtii unice, cazare luxoasă, restaurante cu mancare bună și ieftină, localuri în care te poti relaxa după o zi pe pârtie, dar și destule locuri pentru shopping.

Cunoscută și ca Big Mountain, localitatea s-a transformat într-o stațiune de schi acum mai mult de o jumătate de secol și este locul ideal pentru împătimiții sporturilor de iarnă.

 1. Aspen, Colorado

Cu patru zone de schi, Aspen este cea mai populară stațiune de schi în rândurile americanilor, locul unde starurile de cinema și sportivii se amestecă printre oamenii obișnuiți, atât pe pârtie, cât și în cafenele ori restaurantr, făcând din această stațiune cea mai sofisticată din afara Europei.

 

Diana Maria Danciu