fbpx

Animalul meu a mancat otrava. Ce e de facut?!

caine cu iarba in gura sursa foto livescience punct comAnual se desfăşoară acţiuni ample de controlare a populaţiei de rozătoare (şoareci, şobolani), în consecință există riscul ca animalul tău să ingereze momeli otrăvite.

 

29 Octombrie 2014

20:45

Varianta ideală: ai observat că a mâncat otravă. În această situație suni urgent medicul veterinar şi mergi să i se administreze medicamente pentru a vomita.

În cazul cel mai norocos, animalul vomită întreaga cantitate de otravă ingerată. În cazul în care inducerea vomei este amânată trebuie efectuat tratamentul cu antidotul pentru otravă.

Dacă nu poţi ajunge în cel mai scurt posibil la veterinar, prepară acasă apă cu sare, soluţie suprasaturată (amesteci sare în apă, până când sarea nu se mai topeşte) şi o administrezi animalului tău (chiar şi cu forţa, cu seringa dacă este cazul, beneficiile sunt mai mari decât stresul creat animalului) sau apă oxigenată. Ambele variante trebuie să inducă voma.

Varianta a doua este cea în care nu observi că animalul tău a mâncat mâncat otravă, ci doar apar simptomele în câteva zile. Printre simptomele tipice ale otrăvirii se numară spume la nivelul gurii, spasme musculare, ataxie, abatere. Trebuie să cereţi de urgenţă ajutorul medicului veterinar, pentru a începe tratamentul cu antidotul. Durata tratamentului cu antidotul se stabileşte de la caz la caz, în funcţie de gravitatea stării animalului. Pe lângă tratamentul specific se pot administra şi alte medicamente în funcţie de simptomele apărute.

Prevenţia este întotdeauna mai uşoară decât tratamentul, de aceea ai grijă ca animalul tău să nu mănânce nimic străin când sunteţi la plimbare.

 

Te așteptăm în Farmacia și Cabinetul Veterinar „Proveterinaria” din Oșorhei. Tratamente, consultații și coafură canină, toate pentru prietenul tău drag. Pentru detalii și programări apelați 0749. 765. 079.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei