fbpx

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Gheorghe!

sursa: doxologia.ro

În ziua cu numărul 23 a lunii Aprilie, Ortodoxia îl cinstește pe Sfântul Mucenic Gheorghe.

 

 

Cultul sau cinstirea sfinţilor ocupă un loc important în viaţa religioasă ortodoxă. Sfinţii calendarului ortodox reprezintă toate categoriile sociale ale lumii vechi şi mai toate profesiunile şi îndeletniciririle prin care oamenii şi-au câştigat existenţa.

Sfântul Gheorghe a trăit în timpul crudului Diocleţian. El s-a născut într-o familie de creştini cinstiţi. Se înrolează în armată şi ajunge să fie numit căpetenie peste o ceată vestită. Arătându-şi vitejia în războaie, împăratul îl numeşte voievod .

Diocletian hotărăşte să se elibereze de creştini şi convoacă un sobor mare de dregători păgâni. Asistând la nedreptatea care se abătea asupra creştinilor, Sfântul Gheorghe a hotârât să facă publică credinţa sa şi să renunţe la averea pe care o deţinea, împăţind-o săracilor. Gestul său l-a supărat atât de tare pe conducător încât acesta a hotărât uciderea lui Gheorghe.

Sfântul Mucenic a fost ucis de sabie, primind astfel cununa dreptăţii în anul 303. El este sărbătorit în fiecare an pe 23 Aprilie, iar creştinii îi cinstesc memoria botezându-şi copiii cu numele marelui sfânt. Tot astăzi, dar și alte zile de peste an, se citește Acatistul Sfântului Mucenic Gheorghe. Click AICI pentru a-l citi.

 

Florica Bisorca