fbpx

Ce trebuie sa stii inainte de a-ti face analizele medicale

a medicale

Sănătatea este importantă tocmai de aceea la o anumită perioadă de timp, din proprie inițiativă sau la recomandarea medicului, trebuie să ne facem un set de analize.

 

20 Ianuarie 2013

15:21

Pentru ca investigațiile medicale să reflecte cu adevărat starea organismului, nu este importantă doar calitatea actului medical, ci şi pregătirea pacientului înaintea recoltării probelor. În continuare, puteţi găsi un minim de informaţii necesare pentru o pregătire preanalitică corespunzătoare:

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

Recoltarea sângelui se face în general dimineaţa. Este indicat  ca pacientul să păstreze o perioadă de inaniţie de minim 12 ore, iar la ultima masă dinaintea recoltării este contraindicat consumul de dulciuri, grăsimi și alcool. În cazul femeilor, este de evitat perioada menstruală. Totodată o serie de medicamente pot influenţa rezultatele analizelor, motiv pentru care personalul laboratorului trebuie să fie informat cu privire la tratamentele pe care le urmaţi.

Pregătirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Exsudatul faringian se recoltează dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide. De asemenea, spălatul pe dinţi este contraindicat.

Pregătirea pentru recoltarea urinei

Pentru examenul obişnuit de urină, recoltarea se face din prima urină de dimineaţă  (după o prealabilă igienă riguroasă) şi este de preferat a se face într-un recipient  furnizat de către laborator. Primul jet de urină se elimină în toaletă, iar din jetul  mijlociu se vor recolta 5 -10 ml de lichid. Urina trebuie să ajungă la laborator în mai puţin de o oră de la recoltare.

Pregătirea pentru recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obţinute de la sediul laboratorului). Este indicat ca proba să ajungă la laborator în maximum 60 de minute de la recoltare.

O stare de bine presupune responsabilitate și grijă. Fii responsabil și ai grijă de bunăstarea ta și a celor dragi ție. Efectuarea regulată de analize poate depista din timp multe afecțiuni și implicit tratarea lor.

 

Oana Pelea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *