fbpx

Clădirea Teatrului din Oradea, simbolul cultural al orașului de pe Crișul Repede!

Puțin despre clădirea Teatrului Regina Maria. 

 

08 Aprilie 2018 

17:01

Teatrul de Stat din Oradea se află în Piața Regele Ferdinand, numerele 4 – 6, și este una dintre clădirile cele mai importante ale zonei și orașului.

La finalul secolului al XIX-lea, piața arăta cu totul altfel, fiind înconjurată de clădiri modeste, cu unul – două nivele. Dezvoltarea sa, implicit remobilarea, s-a făcut începând cu noul teatru. Instituția teatrului exista deja la acel moment, iar ideea edificării unui nou sediu, a unei noi săli de spectacol, a apărut puțin după anul 1890.

Cea mai mare problemă a fost amplasamentul, fiind propuse mai multe variante, între care zona actualului Parc 1 Decembrie. Concursul de proiecte a fost lansat în anul 1894, dar identificarea unei soluții câștigătoare a durat mult…

În sfârșit, după îndelungi tatonări, proiectarea clădirii a fost încredințată firmei vieneze Fellner și Helmer, iar în 1897 a fost stabilit un acord între conducerea orașului, arhitecți și câștigătorul proiectului privind amplasamentul. Lucrările de demolare a vechilor case și apoi cele de construire a noii clădiri au început în vara anului 1899. Ele au fost conduse de către Rimanóczy Kálmán și au fost realizate în paralel cu cele ale Palatului Bazar, din vecinătate, acum aflat între străzile Madach Imre și Republicii.

Noua clădire a Teatrului orădean a fost terminată în 01 Octombrie 1900, iar stilul arhitectural în care se încadrează este cel eclectic. Fațada principală este dominată de elemente neoclasice precum cele șase coloane, capitelurile și frontonul triunghiular decorat cu basorelief. Restul fațadelor, cele laterale și cea din spate, prezintă elemente neorenascentiste. În fața clădirii, de-o parte și de alta a scărilor, au fost amplasate două statui alegorice reprezentând Tragedia și Comedia.

Interiorul clădirii, în special sala mare de spectacole, a fost realizat în stil neobaroc, cu numeroase elemente decorative (statuete, ghirlande, diferite elemente florale și vegetale), roșul fiind culoarea dominantă, îmbinată cu auriul. Aerisirea sălii mari a fost gândită printr-un sistem de conducte ce transportau aer proaspăt de deasupra albiei Crișului Repede.

Imobilul și-a păstrat destinația până astăzi, trecând prin mai multe procese de renovare, ultima la jumătatea anilor 2000, pentru fațade, respectiv câțiva ani mai târziu pentru interior. În prezent, aici au loc spectacolele Trupei Iosif Vulcan și ale Teatrului Szigligeti, care se bucură de un mare succes, atât în rândul publicului local, cât și în țară.

 

Adrian Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *