fbpx

Colectarea selectiva a deseurilor: Ce este? De ce? Cum se face?

sortarea deseurilorÎntr-o lume extrem de agitată în care timpul liber parcă nu mai există, selectarea deșeurilor trebuie să se transformeîncet-încet într-un cotidian al vieții noastre.

06 Martie 2013

11:21

Așa cum în fiecare zi mâncăm, bem apă, ne verificăm e-mailul sau mergem la locul de muncă, la fel trebuie să acţionăm în sortarea deșeurilor.

 

Ce este colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectivă constă în separarea deșeurilor după natura lor (deșeuri menajere,  metal, hârtie, sticlă) pentru a facilita în final tratarea și reciclarea lor (“a doua viață”).

Selectarea ecologică a deșeurilor este un lucru mărunt, simplu dar cu rezultate foarte mari (de exemplu reciclarea unei tone de hârtie înseamna salvarea a 17 copaci, care la rândul lor filtrează aproximativ 500 kg de substanţe poluante din aer în fiecare an).

De ce selectarea deșeurilor?

Selectarea deșeurilor este o responsabilitate a fiecărui cetățea. Procesul implică de asemenea și administrațiile publice (primării, consilii locale, consilii județene) prin instalarea de pubele și coșuri de gunoi pentru fiecare tip de deșeu dar și colectarea acestora.

Avantajele sortării deșeurilor este conservarea și protejarea mediului înconjurător. Nepăsarea noastră în privința deșeurilor poate conduce la transformarea unor locuri foarte prietenoase în adevărate focare de infecție, poluarea apei, aerului și solului dar și la dispariția unor specii de plante sau animale. Sortarea și reciclarea deșeurilor este unul dintre principiile dezvoltării durabile.

Cum se face?

În bucătăria voastră puneți 3 pubele sau o pubelă cu trei compartimente:

  • O pubelă pentru sticlă: sticle de vin, de suc, ulei, borcane, pahare

  • O pubelă pentru plastic și hârtie: ambalaje, carton

  • O pubelă pentru deșeurile menajere (resturi de mâncare)

Prin colectarea și reciclarea selectivă vom reuși să păstrăm un mediu mai curat pentru noi și generațiile următoare. NU am moștenit mediul înconjurător de la bunicii noștri ci l-am împrumutat de la copiii noștri. Și ei au dreptul să se bucure de un mediu curat şi o viaţă mai bună. SORTEAZĂ DEȘEURILE!

Svab Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *