fbpx

Colectarea selectiva a deseurilor: Ce este? De ce? Cum se face?

sortarea deseurilor├Äntr-o lume extrem de agitat─â ├«n care timpul liber parc─â nu mai exist─â, selectarea de╚Öeurilor trebuie s─â se transforme├«ncet-├«ncet ├«ntr-un cotidian al vie╚Ťii noastre.

06 Martie 2013

11:21

Așa cum în fiecare zi mâncăm, bem apă, ne verificăm e-mailul sau mergem la locul de muncă, la fel trebuie să acţionăm în sortarea deșeurilor.

 

Ce este colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectiv─â const─â ├«n separarea de╚Öeurilor dup─â natura lor (de╚Öeuri menajere, ┬ámetal, h├órtie, sticl─â) pentru a facilita ├«n final tratarea ╚Öi reciclarea lor (“a doua via╚Ť─â”).

Selectarea ecologică a deșeurilor este un lucru mărunt, simplu dar cu rezultate foarte mari (de exemplu reciclarea unei tone de hârtie înseamna salvarea a 17 copaci, care la rândul lor filtrează aproximativ 500 kg de substanţe poluante din aer în fiecare an).

De ce selectarea deșeurilor?

Selectarea de╚Öeurilor este o responsabilitate a fiec─ârui cet─â╚Ťea. Procesul implic─â de asemenea ╚Öi administra╚Ťiile publice (prim─ârii, consilii locale, consilii jude╚Ťene) prin instalarea de pubele ╚Öi co╚Öuri de gunoi pentru fiecare tip de de╚Öeu dar ╚Öi colectarea acestora.

Avantajele sort─ârii de╚Öeurilor este conservarea ╚Öi protejarea mediului ├«nconjur─âtor. Nep─âsarea noastr─â ├«n privin╚Ťa de╚Öeurilor poate conduce la transformarea unor locuri foarte prietenoase ├«n adev─ârate focare de infec╚Ťie, poluarea apei, aerului ╚Öi solului dar ╚Öi la dispari╚Ťia unor specii de plante sau animale. Sortarea ╚Öi reciclarea de╚Öeurilor este unul dintre principiile dezvolt─ârii durabile.

Cum se face?

├Än buc─ât─âria voastr─â pune╚Ťi 3 pubele sau o pubel─â cu trei compartimente:

  • O pubel─â pentru sticl─â: sticle de vin, de suc, ulei, borcane, pahare

  • O pubel─â pentru plastic ╚Öi h├órtie: ambalaje, carton

  • O pubel─â pentru de╚Öeurile menajere (resturi de m├óncare)

Prin colectarea ╚Öi reciclarea selectiv─â vom reu╚Öi s─â p─âstr─âm un mediu mai curat pentru noi ╚Öi genera╚Ťiile urm─âtoare.┬áNU am mo╚Ötenit mediul ├«nconjur─âtor de la bunicii no╚Ötri ci l-am ├«mprumutat de la copiii no╚Ötri. ╚śi ei au dreptul s─â se bucure de un mediu curat ┼či o via┼ú─â mai bun─â.┬áSORTEAZ─é DE╚śEURILE!

Svab Mihai