fbpx

Duminică noaptea putem admira și fotografia ploaia de meteori „Perseidele” 2018

foto: Alex Tudose

foto: Alex Tudose

Un eveniment dedicat pasionaților de fotografie dar și celor care vor să admire unicul moment al ploii de meteori.

 

09 August 2018

09:19

Noaptea de 12/13 August 2018 este cea în care ploaia de meteori „Perseidele 2018” atinge climaxul. Mai concret, în această noapte cad cei mai mulți meteori din întreaga perioadă de manifestare, 17 Iulie – 24 August a.c.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

detaliază Astro – Urseanu.ro

Conform celor transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vor cădea aproximativ 150 de meteori/oră cu o viteză de 59 de kilometri/secundă.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

informează Astro – Urseanu.ro

Pentru a urmări frumosul spectacol al naturii, vă recomandăm să vă retrageți într-un loc mai îndepărtat de oraș, deoarece:

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că, din orașele mari și poluate, nu se pot observa mulți meteori.

Chemați-vă și prietenii, luați cu voi o pătură, de ale gurii, haine cât să nu vă fie răcoare noaptea și, neaparat, entuziasm deoarece veți avea parte de momente unice.

Pentru vedea meteorii nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase.

Singura condiție este ca cerul să fie senin, să nu plouă! În anii trecuți, pe lacul Șișterea, sute de orădeni s-au bucurat de un spectacol nemaipomenit, detalii aici

Din fericire, anul acesta Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Noua. Asta înseamnă că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu ne va deranja pe parcusul nopții și vom putea observa mai mulți meteori.

Paula Dreve