fbpx

E oficial: Expozitia „Aurul si Argintul Antic al Romaniei” vine la Oradea

aurul si argintul antic al romanieiMult așteptata expoziție poposește la Oradea!

 

09 Iulie 2014

13:35

Muzeul „Țării Crișurilor” din Oradea, anunță cu surle și trâmbițe deschiderea expoziției „Aurul și Argintul Antic al României”.

Celebra colecție de bijuterii poate fi vizitată de toți cei interesați în perioada 16 Iulie – 31 August 2014. Prețul unui bilet este de 10 lei/adult și de 5 lei/copil. Programul de vizitare:

  • Marți – Joi – Sâmbătă: 10:00 – 15:00
  • Miercuri – Vineri – Duminică: 10:00 – 18:00

Mai mult de o mie de obiecte prețioase vor fi expuse, adunate de la mai multe centre muzeale din țară, unele descoperite în urma săpăturilor arheologice. Valoarea lor depășește 70 de milioane de Euro, toate bijuteriile fiind asigurate și însoțite de jandarmi și angajați ai unor firme private de pază și protecție.

Printre artefactele prezentate există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă – de exemplu figurinele antropomorfe din Neo-Eneolitic, ce erau decupate dintr-o foaie metalică sau, mai târziu, unii cercei din perioada romană, care erau lucraţi dintr-o singură sârmă de aur meşteşugit îndoită şi răsucită -, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios, cum ar fi diadema de la Buneşti-Avereşti, în care siluetele animalelor fantastice şi formele florale elaborate se îmbinau iniţial cu accentele de culoare conferite de încrustaţiile cu email sau pastă de sticlă.

Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” vă stă la dispoziție în sălile Palatului Baroc, bulevardul Dacia 1 – 3.

Ioana Mădălina Ștefănică