fbpx

Examenul complet de urina, oglinda complexa a functionalitatii organismului

corp sanatosUrina este un lichid biologic de excreţie, cu o compoziţie chimică complexă, care poate suferi modificări în anumite stări patologice.

17 Februarie 2013

09:10

Examinarea biochimică a urinei are valoare semnificativă în identificarea unor disfuncţii renale, urinare, hepatice si metabolice.

În laboratoarele de analize medicale pot fi cuantificaţi anumiţi parametrii specifici urinari, cum ar fi: culoarea, aspectul, densitatea, pH-ul,si aprecierea semicantitativă a concentraţiei leucocitelor, nitriţilor, proteinelor, hematiilor, glucozei, corpilor cetonici, bilirubinei, urobilinogenului. Complementar, examenul microscopic al sedimentului aduce date suplimentare utile pentru completarea diagnosticului, prin evidenţierea  florei bacteriene, cristalelor, celulelor, cilindrilor.

Recoltarea pentru examenul de urin─â se face din prima urin─â de diminea┼úa, jetul mijlociu, dup─â o prealabil─â toalet─â local─â. Prima urin─â de diminea┼ú─â are avantajul de a fi mai concentrat─â ┼či nu este influen┼úat─â de dieta ╚Öi/sau activitatea fizic─â. Este necesar─â o cantitate minim─â de 10 ml urin─â. Proba este stabil─â 3-4 ore la temperatura camerei; dac─â exist─â ├«nt├órzieri ├«n examinare, se recomand─â refrigerarea urinei.

Densitatea urinei  este dependentă de cantitatea îngerată de fluide. Condiţiile patologice în care se modifică densitatea sunt asociate cu alterarea capacităţii rinichiului de a dilua sau concentra urina.

pH-ul urinar este influenţat de factori fiziologici si patologici: Importanţa pH-ului urinar constă în managementul condiţiilor urinare care necesită menţinerea urinei la un pH specific.

Prezenţa leucocitelor în urină este un indicator al afecţiunilor inflamatorii ale tractului urinar, de cele mai multe ori asociate unei infecţii bacteriene. În cazul unei inflamaţii cronice  poate fi  descrisă prezenţa leucocitelor în absenţa  florei bacteriene.

Testul pozitiv de nitri╚Ťi este puternic sugestiv pentru infec┼úii produse de astfel de bacterii (Escherichia coli, Proteus, ┬áEnterobacter, Klebsiella, Citrobacter); ├«n general se asociaz─â cu prezen┼úa leucocitelor ├«n urin─â. O prob─â de urin─â pozitiv─â at├ót pentru leucocite, c├ót ┼či pentru nitri┼úi impune examinarea urinei din punct de vedere bacteriologic (urocultur─â). Important: Un test nitrit negativ nu exclude ┬áo infec┼úie bacterian─â produs─â de bacterii incapabile s─â degradeze nitratul la nitri┼úi (Enterococi,Stafilococi, Bacil Piocianic).

Hematuria se ├«ntalne┼čte ├«n numeroase afec┼úiuni urogenitale (litiaz─â, glomerulonefrit─â, tumori, cistit─â, pielonefrite, adenom de prostat─â), dar poate reprezenta un semn de tulbur─âri de coagulare: hemofilie, trombocitopenie, tratament anticoagulant.

Prezenţa proteinelor în urină este cel mai important indicator de boală renală. Detecţia repetată de proteine în urină necesită determinarea cantitativă a proteinelor în urina de 24 ore. În situaţii grave asociate cu leziuni renale,  proteinuria devine permanentă, dar poate fi cu caracter tranzitoriu în afara prezenţei unor leziuni reanale (stări infecţioase, stări febrile); după efort sau în situaţii de oboseală au fost descrise cazuri de proteinurie  intermitentă  care dispar spontan în timpul nopţii.

Glucoza urinar─â sau Glicozuria apare ├«n mod specific la concentra┼úii ale glucozei serice > 180 mg/dl (diabetul zaharat) sau ├«n sarcina cu posibil diabet latent (diabet gesta┼úional). Au fost descrise ├«ns─â ┼či alte condi┼úii asociate cu glicozurie: boli ale SNC (traumatisme cerebrale, AVC), ┬áboli endocrine, boli hepatice ╚Öi pancreatice.

Corpii cetonici urinari. Conditiile patologice ├«n care se pozitiveaz─â acest test sunt reprezentate de diabetul zaharat, dar ┼či de ┬ást─ârile dispeptice la copii (v─ârs─âturi, diaree prelungit─â). Prezen┼úa corpilor cetonici ├«n urina unui pacient diabetic sugereaz─â c─â diabetul nu este bine controlat. La persoanele nondiabetice cetonuria poate apare frecvent ├«n ┬ástres sever sau efort fizic intens, regim alimentar bogat ├«n lipide si proteine, dar s─ârac ├«n glucide.

Bilirubina ╚Öi Urobilinogenul (UBG) Bilirubina este absent─â ├«n urina normal─â, iar UBG ┬áapare ├«n cantit─â┼úi mici. Exprimarea valorii biologice de referin┼ú─â este ÔÇ×NORMALÔÇŁ, ├«n timp ce pentru ceilal┼úi parametri este ÔÇ×NEGATIVÔÇŁ. Prezen┼úa bilirubinei urinare este un semn precoce de boal─â hepatocelular─â sau obstruc┼úie biliar─â UBG se pozitiveaz─â ├«n condi┼úiile asociate cu icter hemolitic ┼či insuficien┼ú─â hepatic─â.

Oana Pelea