fbpx

Gustul Umami. Nesanatate si profit în industria alimentara

umamiSănătate înainte de toate! Mâncarea te întărește dar uneori te și slăbește. Umami, un concept de care puțini au aflat dar care pe mulți îi domină.

 

10 Februarie 2013

11:05

Cu excepţia maladiilor provenind din cauze accidentale, otrăvire (plumb, arsenic, etc), din microorganisme extrem de virulente, malformaţii congenitale, majoritatea bolilor cunoscute îşi au originea direct sau indirect într-o alimentaţie incorectă

spunea cunoscutul doctor și om de știință Werner Kollath.

Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rândul populaţiei globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se afla pe locul al III-lea, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie.

Majoritatea produselor alimentare conţin aditivi (cunoscuţi sub denumirea generica de “E”-uri) care conservă, dau culoare, formă, spumează şi mai ales dau aromă în mod artificial. Consumul îndelungat de alimente care au în compoziţie aditivi obţinuţi pe cale sintetică supune organismul la un adevărat bombardament chimic. Pentru a se apăra, organismul produce anticorpi peste masură, care în cele din urmă participă şi ei la vătămarea organelor. În cazurile nefericite, rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabilă a sistemului imunitar şi apariţia tumorilor.

Conform ultimelor descoperiri, papilele gustative percep cinci tipuri de gust: dulce, sărat, acru, amar şi umami, adică acel ceva ce-ţi lasă gura apă şi nu te lasă să te opreşti din mâncat, deşi nu mai ai nevoie si simţi că nu mai poţi. Acest gust este dat de glutamatul de sodiu.

Monoglutamatul de sodiu sintetic este cunoscut sub numele de  E 621 şi este secretul din spatele majorităţii produselor nesănătoase care au un gust irezistibil. Grav este însă faptul că acest aditiv transformă resturile alimentare pe care orice gospodină le-ar arunca la gunoi în parizer, pateu sau tocătură fast-food. Consecinţele acestui lucru sunt însă şi mai grave. Oamenii au ajuns să consume hrană fără valoare nutriţională, se îngraşă excesiv pentru că datorită gustului delicios nu se mai pot opri din mâncat.

În industria alimentară, gustul Umani este reţeta succesului care conduce la un profit considerabil, însă medicii dovedesc că monoglutamatul de sodiu produs pe cale sintetică poate cauza numeroase afecţiuni. Obezitatea, afecţiunile cardio şi cerebro-vasculare, hipertensiunea, maladiile neuro-degenerative şi cancerul sunt doar câteva dintre disfuncţiile pe care le poate produce această substanţă.

În Statele Unite, cercetătorii au îngrozit opinia publică atunci când au spus că „monoglutamatul de sodiu prăjeşte neuronii”. Au făcut experimente de laborator cu celule nervoase peste care au pus celebrul condiment.  Neuronii au reacţionat atât de puternic încât au murit într-o oră.

Din fericire însă, în realitate, neuronii sunt înconjuraţi de alte celule, creierul fiind protejat și el de un fel de barieră, extrem de putin permisivă. Cu toate acestea, rezistenţa barierei scade treptat. Creierul nostru se apară, dacă suntem sanatoşi! Si totuşi, doar până la un punct, pentru că atunci când vine vorba de placerea gustului, creierul cedează!

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *