fbpx

Interviu saptamanii: Remus Toderici, omul din spatele obiectivului

Remus TodericiÎn această săptămână Evenimente Oradea are un nou orădean intervievat. Vorbim astăzi cu Remus Toderici despre fotografie și nu numai.

 

10 Martie 2013

16:22

Mulți îl știu, unii îl și cunosc dar acum pe Evenimente Oradea îl și poți citi pe acela, care, de cele mai multe ori își ascunde chipul în spatele aparatului de fotografiat, Remus Toderici.

Eram curioasă de personalitatea, începuturile, visele și aspirațiile lui Remus, drept urmare răspunsul la toate cele nefotografiate îl aveți mai jos.

 

Cine este Remus Toderici?

Un orădean pasionat de fotografie

Cum s-ar descrie Remus ca și persoană

Nu știu dacă eu sunt cel mai potrivit pentru a mă descrie. Cu siguranță sunt un om complex, un leu care se plictisește destul de rapid de un lucru dacă nu e suficient de interesant; poate și de aceea încep destul de multe lucruri și nu pe toate le duc la capăt.

Cum este artistul Remus?

Pasionat 200% de ceea ce face. Curios să descopere mereu lucruri noi și să încerce lucruri noi. Vrea mereu să vină cu idei originale deși nimic nu e nou sub soare iar în materie de fotografie au fost încercate toate lucrurile; întodeauna încerc să explorez lucrurile neatinse de alții.

Sunt mari diferențele între omul și fotograful Remus Toderici?

Diferențe probabil că sunt dar cine sunt ca și om se reflectă în ceea ce fac ca și fotograf. Felul în care văd lumea și oamenii poate să se regăsească în fotografiile mele și se vor regăsi și mai mult pe viitor.

Ce făceai înainte de a deveni artist fotograf?

Am studiat calculatoarele. Sunt inginer și încă din facultate am lucrat ca și programator.

Cum ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Doream de mult să îmi cumpăr un aparat foto dar în timpul facultății; toți banii pe care îi făceam mergeau înspre acolo; dar și în calculator, deoarece mereu îmi cumpăram echipamente pentru PC. După ce am terminat facultatea și am reușit să imi strâng suficienți bani, am cumpărat și un aparat foto. Era unul compact dar am început să fac din ce în ce mai multe fotografii și așa mi-am dat seama că asta e de fapt ceea ce vreau să fac.

Care au fost cele mai mari obstacole pe care le-ai avut de înfruntat până acum?

Cred că partea financiară e cel mai mare obstacol, în Romania trebuie să strângi bani o perioadă îndelungată pentru orice lucru minor pe care vrei să îl cumperi.

Dacă ar fi să alegi orice alt job, după fotografie, care crezi ca ți s-ar potrivi?

Director executiv! Cred că aș fi bun la dat ordine. Glumesc, probabil un job la o multinațională; ei investesc în angajați și îi duc la tot felul de schimburi de experiență și traininguri.

Ce îți place să fotografiezi?

Îmi place să fotografiez oameni. 90% din ceea ce fac include factorul uman, de asta am și început să fotografiez, mi-am dat seama că oamenii sunt frumoși.

Ce urmărești atunci când faci o poză? La ce ești atent, cărui detaliu acorzi o importanță mai mare?

Eu mă consider un portretist, așadar cred că cea mai mare importanță într-o fotografie o au ochii, o privire frumoasă poate schimba totul într-un portret

Faci și fashion photography. E ușor sau greu să lucrezi cu modelele și implicit cu designerii?

Încerc să fac și fashion, nu știu cât de mult reușesc. Uneori fotografiile arată mai bine în capul meu decât ceea ce reușim să scoatem la un shoting. Chiar sunt prieten cu designerii, nu cred că e greu de lucrat cu ei, deși cu modelele încă sunt multe de facut. E normal să vrei o „față proaspată” care nu a mai apărut în prea multe colecții și în general cine nu a pozat înainte intră mai greu în ritm, în consecință am mai mult de muncit ca să scoate acele imagini bune pe care eu le doresc.

Ai foarte mulți fani, a fost ușor să îi câștigi?

Nu stiu neaparat daca sunt mulți sau puțini. Cu siguranță se poate mult mai bine. Pe masură ce voi evolua ca și artist, se va vedea iar numărul lor va crește, implicit.

Cum ții legătura cu oamenii care îți apreciază munca?

Cu ajutorul internetului. E un lucru incredibil cum cineva poate să posteze o fotografie pe internet și altcineva din alt capăt al lumii să o vadă și să își dea cu părerea.

Cât de greu este să te împarți între muncă și pasiune?

Nu știu neaparat dacă mă împart între muncă și fotografie. Eu am mai multe joburi dar toate presupun fotografia. Dacă e sa mă gândesc, dacă mi-ar plăcea să fotografiez mai multe editoriale și mai puține conferințe de presă, atunci da, mă împart puțin, deoarece prefer editorialele dar și acelea au nevoie de un timp de pregătire și recuzită.

Ai vreun vis nebun? Binențeles din afara ariei fotografice.

Să fac înconjurul lumii; îmi place foarte mult să călătoresc, dacă s-ar putea mi-aș lua liber vreo 3 ani și aș călători peste tot.

În afară de fotografie, care sunt hobby-urile tale?

Îmi place să călătoresc, să ies cu prietenii mai ales că nu prea ne sincronizăm să putem ieși prea des, și imi place mult să mă uit la filme

Nu știu dacă are Remus Toderici timp liber, dar atunci când îl are cum îl petrece?

După cum ziceam mai sus: ies cu prietenii și merg la filme.

Pe scurt, ne vorbești despre proiectul 365?

Proiectul 365 s-a născut din dorința de a răsplăti pe cei peste 5000 oameni care au dat like paginii mele de Facebook. Nu vroiam să ofer o sedință de care să beneficieze o singură pesoană, așa că m-am gândit să fac fiecăruia câte un portret.

Te-ai gândit să îți organizezi și o expoziție? Ai mai avut vreuna până acum?

Am spus mereu că o să fac o expoziție când voi avea ce arăta. Până atunci lumea îmi poate urmări fotografiile online.

Care sunt culorile viitorului tău?

Momentan sunt într-o fază de suprasaturare a culorilor în fotografii, probabil că va urma una monocromă în viitorul apropiat. Apoi nu știu ce va urma. Dar toate la timpul lor.

 

Ioana Mădălina Ștefănică