fbpx

Interviu: un orădean a făcut turul Apusenilor pe bicicletă. FOTO

Daniel DrimbaUn interviu „hai – hui prin Apuseni”. 

 

28 August 2016

12:15

Un orădean a fost suficient de plin de energie și entuziam să pornească pe două roți într-un tur al Apusenilor.

Daniel Drimba, prietenul nostru, a fost de acord să ne vorbească puțin despre experiența cu bița prin munți. Cuvintele frumoase le regăsiți mai jos.

1. Știm ca nu ești la prima aventură de genul acesta, când ai început să faci astfel de excursii, pe bicicletă, prin Apuseni?

Prima ieșire mai serioasă a fost acum trei ani pe un traseu destul de dificil, Poieni, Doda Pili, Padiș, Poiana Vărășoaia, Piatra Arsă, Șaua Bohodei, Șaua Baia Popii, Plaiul Vulturilor, Valea Sebeșelului (Lacul Drăgan) Remeți, Damiș, Lacul Vida, Vârciorog, Oradea. A fost un traseu de 3 zile și 280 km.

A doua ieșire a fost un tur al Parcului Național Apuseni de 5 zile și 500 km. Pornirea a fost din Huedin, lacul Beliș, Poiana Horea, Albac, Gârda, Cheile Ordăncușei, Ocoale, Ghețarul Scărișoara, Casa de Piatră, Rosia Montană, Vârful Bihoru, Valea Cobleșului, Cheile Galbenei, Pietroasa, Beiuș, Stâna de Vale, Valea Iadului, Oradea.

2. Ai avut un plan pentru cele 7 zile prin Apuseni? Ai calculat un număr exact de kilometri pe zi?

Nu am calculat câți kilometri să fac pe zi, ci doar obiectivele de atins. Mi-am făcut un traseu pe hartă și apoi am încercat să mă țin de el cu orientare în teren. Mai primeam câte o informație de la localnici, mai o abatere de la traseu… Dar oricum nimic nu era bătut în cuie, dacă vedeam ceva interesant, vizitam.

3. Am vazut bicicleta ta în poză, înainte să pornești la drum. Cate kilograme avea, cu tot bagaje?

Bicicleta a fost destul de grea, aproximativ 32 de kilograme cu bagajele pe ea.

4. Care crezi că sunt cele mai importante obiecte pentru o săptamână prin munți?

La un așa traseu trebuie o bicicletă în stare tehnică  bună, căci te vei trezi în vârf de munte, un cort și un sac de dormit, ambele cât mai ușoare, să îți țină de cald (am prins temperaturi de +2 grade), haine puține dar călduroase, de preferat și unele impermeabile și un aparat foto bun.

5. Cat timp te-ai pregătit pentru această excursie? Ce fel de pregătire e necesară?

Nu m-am pregătit doar în acest scop, am tras de pedale cam tot timpul. Asta pentru o menținere în formă. Dar e nevoie de o condiție fizică bună, să parcurgi 100 kilometri  pe zi cu o bița grea, pe munte, cu cățărări foarte abrupte, necesită o condiție fizică bună. În tura din acest an am avut 7 cățărări de categoria I, cu un climb total de 15819 metri, cu cel mai înalt vârf, pe Bihorul, la 1849 metri.

6. Toată mâncarea ai procurat-o din timp?

Mâncarea o iei pe traseu, e prea mult de cărat și atunci te aprovizionezi pe drum, cu ce găsești.

7. Ai ales punct de pornire orașul Huedin. De ce?

Am pornit din Huedin ca să evitam drumul național, e aglomerat, iar în România nu există respect pe șosea, sunt mari șanse să fii acroșat.

8. Ai dormit în cort? Ce ne poți spune de campare și locul ideal pentru a amplasa un cort?

La ture de genul acesta nu este un așa zis loc ideal, campezi unde te prinde seara, de multe ori în sălbăticie, în mijlocul muntelui. Dar asta sporește farmecul.

9. Ai întâlnit câini pe traseu?

Nu au fost probleme cu câinii sau alte lighioane. Nu animalele sălbatice sunt o problemă, ci anumite locuri cu locuitori mai puțin înțelegători.

10. Cine te-a însoțit în aventura ta pe bicicleta?

În ture de acest gen prin sălbaticie, unde nu ai semnal la telefon și te întâlnești cu oameni o dată pe zi, e bine să nu fii singur. În tura aceasta am fost cu Cosmin Banete.

11. Ce te-a impresionat cel mai mult în cele 7 zile în Apuseni?

Cele mai frumoase momente au fost un răsărit pe Cheia – Geogel și dansul norilor pe Vârful Bihorul. Cuvintele nu pot reda senzațiile, nici fotografiile trăirile acelea unice. Acele momente rămân în suflet și nu pot fi trăite decât acolo, în vârf de munte.

12. Ce planuri mai ai pe viitor? Ne poți împărtaşi măcar unul din ele ?

Pentru anul viitor, dacă va fi totul bine, urmează un tur al Maramureșului, în special zona istorică. Până atunci mai este puțin timp… vom vedea.

13. Pot condițiile meteo să afecteze buna desfășurare a planului odată stabilit?

Normal că vremea poate afecta tura, vânt, ploaie, frig. Nu e totuna să pedalezi în condiții extreme. Pe Valea Iadului am prins temperaturi de 2 grade în mijlocul lui August. A trebuit sa ne luăm ciorapii pe mâini ca să putem înainta.

14. Ce sfaturi ai pentru orădenii care vor să îți urmeze exemplul?

Nu am ce sfaturi să le dau, cea mai importantă e experiența pe care o câștigi doar atacând muntele. Poveștile sunt de prisos.

15. În concluzie, bicicleta este unul din cele mai sănătoase mijloace de deplasare?

De aproximativ 5 – 6 ani, starea mea de bine s-a accentuat și pot afirma că mersul pe bicicletă creează dependență.

Mai jos câteva fotografii, care aparțin lui Daniel Drimba, menite să vă ademenească și pe voi, dacă nu pe biță, măcar cu mașina să vizitați frumoasa țară pe care o avem!

 

Ionuț Geangoș

Biserica Geogel Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 1751

Biserica Geogel Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 1751

Cheia

Cheia

Cheile Râmețului

Cheile Râmețului

colibe pe Muntele Rece colibele Dobrin

colibe pe Muntele Rece – colibele Dobrin

drumul de creasta Râmeți

drumul de creasta Râmeț

Groapa Ruginoasă

Groapa Ruginoasă

Jocul norilor Vârful Bihoru

Jocul norilor – Vârful Bihorul

locuință locuită în Râmeț

locuință locuită în Râmeț

Piatra Secului - Remetea

Piatra Secului – Remetea

Râmeț

Râmeț

Râmeț

Râmeț

Răsărit la Cheia

Răsărit la Cheia