fbpx

Interviul saptamanii: Dan Dragos si Vasile Valcan. Cu si despre Oradea in Imagini

dan dragos vasile valcanEvenimente Oradea ți-a pregătit un interviu cu doi tineri plini de inițiativă și care promovează Oradea gratuit!

 

07 Aprilie 2013

15:00

I-am întâlnit de multe ori și de fiecare dată s-au dovedit a fi niște tineri simpli, optimiști și încrezători. Curiozitatea noastră îi aduce în fața voastră astăzi pe Dan Dragoș (DD) și Vasile Valcan (VV) inițiatorii proiectului Oradea în Imagini.

Cine sunt promotorii proiectului Oradea în Imagini (OÎI)?

DD: Suntem doi tineri pasionați de arta fotografică și de istoria orașului Oradea, dornici să promovăm arta, cultura și arhitectura orașului Oradea.

Aceștia suntem noi Dan Dragoș și Vasile Valcan.

Cum și de ce împreună?

VV: Noi ne cunoașteam din liceu unde am fost colegi și pentru că ne-am inteles foarte bine și având aceleași pasiuni am zis că ar fi fain să avem un proiect împreaună, proiect care a apărut cațiva ani mai târziu.

De unde ideea?

VV: Am vazut pe internet un articol despre o pagină care promovează un oraș din țară și m-am gândit că ar fi fain să facem și noi ceva similar care să promoveze orașul nostru.

DD: Ideea proiectului „Oradea în imagini” a început din pasiunea pentru arta fotografică pe care o împărtăşim amândoi, din dorinţa de a promova oraşul nostru şi dorinţa de a-i cunoaşte trecutul.

Și cum de ați ajuns să puneți pe picioare un fenomen care adună tot mai multe aprecieri?

VV: Sincer noi nu ne-am gândit atunci când am început că vom ajunge aici. Nu credeam că va fi așa de apreciat și de bine primit.

DD: Dacă faci totul din pasiune, cu zâmbetul pe buze și ești motivat și faci ceva frumos în viață pentru oameni, se ajunge la un astfel de fenomen care va fi apreciat și respectat. Suntem bucuroși să vedem atât de multe aprecieri și mulțumiri, e un sentiment plăcut.

De cât timp există OÎI?

VV: Oradea în imagini există de un an și 2 luni.

Care au fost primii pași?

VV: Totul a decurs rapid am ales un nume și am pus cateva poze vechi din perioada comunistă și perioada interbelică, iar like-urile au inceput să „curgă”

Care au fost primele reacții?

DD: Primele reacții au fost foarte pozitive, like-urile și comentariile au început să curgă precum curge Crișul Repede. În zilele ce au urmat lansării paginii, am primit multe mesaje de mulțumire în special de la persoanele plecate în străinătate.

Ce au spus prietenii voștri când v-au văzut planul lansat la apă?

DD: Raspunsul lor au fost: Băieti ați prins peștele cel mare.

VV: Ne-au felicitat și și-au arătat suportul în cea ce facem.

Ați făcut o pagină de Facebook. Cum a evoluat pagina voastră în primul an de la lansare?

VV: Am reușit să strângem peste 8000 de like-uri asta în mod natural (fără să facem concursuri sau să îi obligăm să dea like, singurii „obligați” au fost prieteni  noștri).

Ați trecut de la o pagină de Facebook la un site. Ce putem găsi pe oradeainimagini.ro?

VV: Site-ul este de câteva săptămânii online și incă nu beneficiază de conținutul pe care noi ni-l dorim, dar cu timpul îl vom îmbogăți cu un conținut de calitate.

DD: Cei care vor intra pe site vor găsi articole despre monumete istorice, orădeni celebri, informații interesante din trecutul orasului, galerii foto cu Oradea. Tot pe site am creat o pagină: Impresii și amintiri unde oricine dorește poate să scrie în cateva cuvinte amintirile și impresiile despre Oradea. Alte pagini ce se găsesc pe site: Cataloage foto, hărți tematice și nu în ultimul rând  o hartă interactivă „Oradea la pas” care prezintă locurile frumoase ale orașului, fiind un ghid turistic virtual. Prin intermediul site-ului ne puteți trimite poze, articole, informații interesante despre Oradea.

Cum de v-ați gândit să faceți și un site?

DD: Am decis să ne facem site deoarece nu toată lumea are Facebook și nu oricine putea să aibă acces la informații. Pe site se poate prezenta o informație în mai multe moduri.
Acest site este un pas înainte pentru noi, și dorim ca prin intermediul lui, toți cei care intră să găsească informațiile de care are nevoie referitore la Oradea.

Ați avut un sponsor care v-a ajutat cu achiziționarea și întreținerea site-ului?

DD: Site-ul a fost realizat de partenerii și prietenii noștri de la Agenția creativă Ink9.

Au fost oameni, poate chiar necunoscuți, care auzind de proiectul vostru v-au dat o mână de ajutor?

DD: Da, chiar foarte mulți. Persoane simple și draguțe de la care nu te-ai fi așteptat să primești o mână de ajutor.

Autoritățile locale v-au contactat în vreun anume fel? S-a gândit cineva din cadrul Primăriei să vă ajute? Sau să vă ceară ajutorul? Aveți totuși o colecție impresionantă de fotografii cu Oradea din perioade demult apuse.

DD: Noi i-am contactat în speranța că ne vom ajuta reciproc, dar nu am reușit să încheiem un parteneriat. Am mai contactat și alte instituții de cultură din oraș dar degeaba. Răspunsul lor a fost tot negativ.

Singuri care au fost foarte deschiși sunt cei de la Biblioteca Județeană „Georghe Șincai”

Dar fotografiile și informațiile pe care le postați de unde le aveți?

DD: Cele mai multe poze vechi le-am găsit pe internet, pe diferite site-uri şi bloguri în mai multe limbi: română, maghiară, engleză chiar şi în germană.

Am primit multe poze vechi și noi de la persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru Oradea. O altă sursă a fost cumpararea de cărţi vechi cu Oradea (ghiduri turistice, Monografia Bihorului) şi achiziţionarea de cărţi poştale.

Dacă sunt orădeni și nu numai care ar dori să vă trimită fotografii cu Oradea, unde să vă contacteze?

DD: Să ne trimită mail-urile lor la contact@oradeainimagini.ro

Am văzut că ați realizat și câteva expoziții. Care a fost prima dintre ele?

VV: Prima dintre ele a avut loc în cadru unui eveniment cultural în care am fost invitați să ne expunem fotografiile cu Oradea.

DD: Expoziția a avut un real succes, motiv pentru care am decis că trebuie să mai expunem aceste fotografii.

Ce ne puteți spune despre expoziția pe care o realizați împreună cu Biblioteca Județeană?

VV: Noi suntem foarte încântați că am gasit în Biblioteca Județeană un partener care să fie deschis unei colaborări.

DD: Până în acest moment aproximativ 500 de persoane au vizitat expoziția. În cadrul expoziției „Oradea în perioada comunistă” sunt expuse 22 de imagini în format A4 ce vor putea fi admirate în toate filialele Bibliotecii Județene.

Până când și unde o mai putem vizita?

VV: Expoziția mai poate fi vizitată luna aceasta la Filiala din Dacia și în Mai la Filiala din Băile Felix a Bibliotecii.

DD: Iar în filiala din Baile Felix vor fi expuse și fotografii cu Baile Felix din perioada comunistă.

Cum se va încheia această colaborare cu Biblioteca?

DD: Expoziția se va incheia cu un Worksop în luna Iunie la Biblioteca Judeteana „Georghe Șincai”. Pe această cale invităm persoanale implicate și interesante de istoria locală și nu numai, să participe la acest workshop deosebit cu tematica istoria orașului Oradea.

Aveți ceva în plan după workshop-ul încheierii expoziției?

DD: De curând în parteneriat cu profesori și studenți de la Universitatea din Oradea am lansat un chestionar online cu privire la calitatea locuirii, siguranța în mediul urban și alte aspecte ale vieții sociale din Municipiul Oradea. Printre obiectivele acestui studiu se numară: indentificarea arealelor atractive, a celor repulsive și gradul de siguranță.

Pe viitor vom face site-ul și în limba engleză, dorim să promovăm Oradea și pe plan internațional.

Unde sau ce ați vrea ca proiectul vostru, OÎI, să ajungă sau să fie pentru orădeni și nu numai?

DD: Oradea în imagini reprezintă pentru orădeni, trecutul, prezentul și viitorul acestui oraș.

VV: Oradea în imagini aș vrea să fie o sursă cu informații de calitate despre Oradea pentru toți cei interesați.

În afară de OÎI ce mai faceți? Mai aveți timp și de altceva?

DD: În afară de Oradea în imagini, lucrez la 2 firme (pe partea de marketing si SEO), activități cu Asociatia EcoPlanning și sunt masterand în anul 1 la specializarea Gestionarea și amenajarea teritoriului asistat în GIS. În timpul liber ies la pozat prin oraș, citesc, ies la diferite evenimente culturale, iar de fiecare dată când am ocazia ies din oraș și plec să mă relaxez în natura cu aparatul în gât.

VV: Sunt student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, membru al  Asociației EcoPlanning, blogger și în timpul liber ies cu Dan la fotografiat orașul.

Ce v-ar plăcea să vedeți schimbat în orașul și în țara noastră?

DD: În primul rând aș schimba oameni. Mi-ar plăcea să văd schimbată mentalitatea și atitudinea cetățenilor, aș vrea să văd o mai mare implicare a cetățenilor în luarea deciziilor. Aș dori să văd în Oradea mai mult spațiu verde, mai puțin beton, mai mult spațiu pietonal, mai puține drumuri și parcări. Ar fi multe zis și de schimbat în Oradea și în Romania,dar putem să începem prin a schimba oameni.

VV:  Mi-ar plăcea ca autoritățile să se ocupe mai mult de imaginea orașului, dar și pe plan național de imaginea țari atât în ochi conaționalilor cat și în a străinilor.

Ca și tineri nu vă gândiți să emigrați? Tot mai mulți pleacă spre alte zări.

DD: Nu m-am gândit nicio clipă să plec din țară. Dacă mergi în strainătate ești tratat altfel și nu aș lucra niciodată pentru străini. Cineva trebuie să rămână în țară încercând să schimbe ceva, să se lupte cu sistemul.

VV:  Eu m-am gândit să merg să lucrez în străinatate, dar sincer nu ma pot desparți de orasul meu, de țara mea și de locul unde am crescut.

Dacă ar fi să alegeți o culoare, ce culoare i-ați da viitorului vostru?

DD: O culoare anume, e greu, viitorul este imprevizibil, instabil. Aș alege două culori care ar descrie viitorul pe care mi-l doresc eu: Verde și Roșu. Verde deoarece imi doresc  un viitor înverzit  înconjurat de spații verzi, grădini de flori, un viitor cu aer curat, un mediu înconjurator prietenos în care să îmi pot crește copii.

Roșul deoarece exprima sinceritate, dragoste și fericire. Pentru a avea un viitor mai bun ai nevoie de un mediu verde, sănătos, curat și de o societate bazată pe sinceritate, dragoste și fericire.

VV: Cred ca și eu aș alege tot  verdele pentru că îmi doresc ca în Oradea să se găseasca mai multă verdeață și pentru că una dintre specificațiile culorii verde este speranța.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *