fbpx

Interviul saptamanii: Georgeta Finna, Voluntarul anului 2012

Voluntarul anuluiEvenimente Oradea îți aduce, începând din această săptămână, câte un interviu cu oameni care sunt dispuși să facă lumea în care trăim mai frumoasă.

 

10 Februarie 2013

12:00

Astăzi, 10 Februarie 2013, vorbim cu și despre Georgeta Finna. Unii dintre voi o cunoașteți, alții chiar deloc. Anul acesta ea a fost premiată de către Asociația Caritas Eparhial Oradea cu distincția „Voluntarul Anului 2012”.

Giorgi (deoarece așa îmi place să îi spun) este printre puținii oameni care aduce zâmbetul pe buzele multora. Sare în ajutor atunci când este nevoie și nu uită să zâmbească, dar mai ales să viseze la un viitor mai bun. Iată numaidecât interviul:

Întâi de toate, aş vrea să ştim cine e Georgeta Finna?

Georgeta Finna s-a născut și trăiește în Oradea, din 10 Mai 1992, mai concret am 20 ani.

Cum ţi-a venit ideea de a deveni voluntar?

Am vrut să fac voluntariat de când am văzut un afiș  pe care scria Fii voluntar. Asta pe la 13 ani, deși nu prea știam ce înseamna să fii voluntar cu adevarat.

Care au fost primele sarcini în calitate de voluntar care ţi-au fost oferite?

Printre primele atribuții s-au numărat împărțirea de pliante, crearea de felicitări, sau colecta de alimente, după care au urmat multe alte activități.

A fost greu să le îndeplineşti? Ştim că şi în calitate de voluntar tot ai superiori care să te îndrume şi să-ţi evalueze munca.

Nu a fost greu de îndeplinit aceste sarcini, deoarece am primit mereu instructajul și îndrumarea necesară din partea coordonatorului de voluntar.

 Cum e să faci o muncă pentru care eşti răsplătit doar cu mulţumiri?

Mulțumirile primite în urma activităților de voluntariat, sunt foarte constructive, constructive și sincere. Așadar, este o bună modalitate de dezvoltare personală și profesională.

Caritas Eparhial Oradea e singura unitate în care activezi ca şi voluntar?

Caritas Eparhial Oradea nu este singura unitate în care activez, dar este organizatia mea de suflet, unde încerc să ajut cât mai mult. Mai fac voluntariat, pe la teatru sau la organizația Posticum și la diferite evenimente umanitare.

De cât timp eşti alături de Caritas?

Sunt alături de Caritas din luna mai 2009.

Anul acesta ţi-a fost acordat Premiul Voluntarului Anului 2012. Ce înseamnă pentru tine această titulatură?

Această distincție înseamnă pentru mine multi oameni ajutați, multe recunoștințe, multe mulțumiri din partea organizației și a beneficiarilor.

Dacă ar fi să formulezi un slogan care să-i motiveze şi pe cei care ne citesc să devină voluntari care ar fi acela?

Sloganul care îmi place mmie mult și în care cred, deși nu e formulat de mine, dar o promovez cu tot dragul este : O mare schimbare în lume, pornește de la o mică schimbare venită de la mine.

De ce crezi că nu foarte mulţi români (indiferent de vârstă) sunt reticenţi în a face voluntariat?

Voluntariatul nu e foarte popular în rândul oamenilor pentru că este ceva nou cu care trebuie să se obișnuiască, trebuie să treacă peste prejudecăți și să fie receptivi la lucruri noi.

Crezi că  includerea voluntariatului ca şi disciplină obligatorie ar fi de bun augur? Ar putea contribui voluntariatul la dezvoltarea personalităţii tinerilor şi totodată la conştientizarea realităţii?

Nu sunt de acord cu introducerea voluntariatului ca disciplină obligatorie pentru că știu că tot ce e obligatoriu nu ne place și nu ne convine. Dacă era obligatoriu sigur nu eram voluntara anului niciodată, dar sunt total de acord cu introducera ei ca disciplină facultativă. Voluntariatul a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea personală și la conștientizarea realității, așa că părerea mea este că poate ajuta și alți tineri.

În afara muncii de voluntar, Cine este Georgeta Finna?

În afara muncii de voluntar Georgeta este fata mereu visătoare, care vrea să ajungă actriță. Momentar colaborez cu o trupă de teatru,  lucrez într-o librărie și frecventez cursurile de asistent medical generalist la o scoala postliceală.

Care ar fi acele 5 cuvinte care ar descrie omul din spatele voluntarului?

Vise, ambiție, entuziasm, răbdare, creativitate!

Ce îţi place să faci? Care sunt hobby-urile tale?

Să ascult muzică și să citesc, să merg la filarmonică și la teatru, sa patinez și să mă dau cu rolele și pe bicicicleta mea roz. Să mă plimb ore lungi, să creez tablouri, decorațiuni și tot felul de accesorii și chestii drăguțe.

Care sunt lucrurile în care te regăseşti şi care te relaxează?

Cel mai mult mă regăsesc în voluntariat și în teatru, mă relaxez cel mai mult citind o carte și ascultând muzică, sau stând pur și simplu cu fața la soare.

Şi în afară de voluntariat ce mai face Georgeta?

Georgeta Finna nu se plictisește niciodată, colaborează cu o trupă de teatru pentru copii, lucrează într-o librărie și frecventează cursurile de asistent medical generalist la o scoală postliceală, și mereu visează și e cu zâmbetul pe buze.

Exceptând munca pe care o faci acum, ce ţi-ai dori să faci pe viitor?

Pe viitor vreau să fiu actriță sau claun la circ, dar una din cele mai îndrăznețe vise ale mele este acela de a fii medic cardiolog.

Te-ai gândit vreodată să emigrezi? Să laşi tot ce ai construit aici şi să începi totul de la 0 într-o altă ţară?

Și da și nu. Am avut ocazia să trăiesc trei luni în Germania și am vazut cât de diferit se trăiește fața de România. M-a încântat foarte mult și mă atrage mult, dar mă consider o persoană care încearcă să rezolve problemele, nu să fug de ele, de aceea îmi zic mereu poate va fi mai biine, poate voi reuși să ajut la schimbare, dar totuși mă gandesc că sunt un om prea mic și ca aș mai putea învața de prin alte părți și de aceea am nevoie să emigrez, dar asta rămâne de văzut.

Cum vezi viitorul? Care sunt culorile viitorului tău?

Viitorul îl privesc mereu cu mult optimism, sloganul meu pentru viitor este: las ca va fi cumva. Mă consider o persoană norocoasă și știu că cineva îmi va fi alături la orice problemă aș întâmpina.Iar culoarea viitorului meu este la fel de roz precum trecutul și prezentul.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Comments
  1. Bia

    Bravo Geta! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *