fbpx

Piata Unirii a fost iar subiect de discutie

dezbatere primarieÎntâlnire cu specialiştii pe tema reabilitării Pieţei Unirii.

 

02 Iulie 2013

17:10 

 

Azi, 02 Iulie 2013, a avut loc o consultare cu specialiştii pe tema reabilitării Pieţei Unirii, la care au participat reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) – Şerban Tigănaş, preşedinte şi Şerban Sturdza, vicepreşedinte, specialişti locali în urbanism, artă şi arhitectură, dar şi reprezentanţi ai principalelor instituţii de cultură din municipiu.

La această întâlnire au fost invitați și viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul-şef Adriana Lipoveanu precum şi membri ai Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, iar din partea OAR – filiala Bihor au participat arhitecţii Raluca Covăcescu – preşedinte, Pafka Ernest, Vlad Popescu Sturz, Octavian Muth – vicepreşedinţi, Anemarie Szabo, Tamas Emodi, Ladislau Vagi, Demian Zsolt, Andrei Luncan, Adrian Pescaru şi alţii.

Acest proiect a dat naştere la unele discuţii în spaţiul public, așa că la eveniment au participat și reprezentanţi ai instituţiilor care au legătură cu domeniul urbanistic şi cultural, cum ar fi Aurel Chiriac, director Muzeul Ţării Crişurilor, Aurel Roşu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici, Marcela Prada, prorector Universitatea Oradea, Ramona Novicov, critic de artă sau Lucian Silaghi, director Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor.

Întâlnirea a avut scopul de a prezenta principalele stadii pe care le-a parcurs până acum proiectul de reabilitare al Pieţei Unirii, iar invitații şi-au exprimat opiniile şi au oferit sugestii cu privire la îmbunătăţirea acestuia.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat intenţia municipalităţii de a realiza o piaţă publică accesibilă în totalitate pietonilor, cu o mare atractivitate şi care să ofere şi posibilitatea dezvoltării economice a centrului oraşului, iar arhitecţii Anemarie Szabo, Emodi Tamas şi Horia Gavriş, care au lucrat la diverse propuneri de proiecte pentru Piaţa Unirii, au prezentat planurile pe care le-au realizat până acum.

A fost discutat și cel mai nou proiect, realizat de arhitectul Horia Gavriş de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, care a fost apreciat de mulţi dintre cei prezenţi, dar  au fost exprimate şi critici şi propuneri de modificare a lui.

La finalul discuțiilor cu specialiștii Mircea Mălan a declarat:

Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2014. Dacă nu realizăm acest proiect acum, şansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte

 

Andrei Marcu