fbpx

Ploaia de Perseide a anului 2022 a început. Cerul plouă cu stele

foto: Alex Tudose

Un eveniment dedicat pasionaților de fotografie dar și celor care vor să admire unicul moment al ploii de meteori.

 

02 August 2022

10:00

Noaptea de 12/13 August 2022, ora 04:00 a României, este cea în care ploaia de meteori „Perseidele 2022” atinge punctul culminant de “stele căzătoare”. Mai concret, în această noapte cad cei mai mulți meteori din întreaga perioadă de manifestare, 17 Iulie – 26 August 2022.

Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

detaliază Astro – Urseanu.ro

Conform celor transmise de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vor putea fi văzuți aproximativ 100 de meteori/oră în zonele cu cer curat, în timp ce în orașe se vor putea observa între 10 – 20 de meteori într-o oră.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

informează Astro – Urseanu.ro

Conform descopera.ro,

Fenomenul se produce deoarece în această perioadă Pământul trece prin coada cometei 109P/Swift-Tuttle. Cometa este considerată cel mai mare obiect, cunoscut, ce trece repetat pe lângă Pământ, nucleul său având o lăţime de 26 de kilometri. Potrivit astronomilor, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu), în partea de nord-est a cerului, este o „perseidă”.

Pentru a urmări frumosul spectacol al naturii, vă recomandăm să vă retrageți într-un loc mai îndepărtat de oraș, deoarece:

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că, din orașele mari și poluate, nu se pot observa mulți meteori.

Chemați-vă și prietenii, luați cu voi o pătură, de ale gurii, haine cât să nu vă fie răcoare noaptea și, neapărat, entuziasm deoarece veți avea parte de momente unice.

Pentru vedea meteorii nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase.