fbpx

Povestea veche, de 114 ani, a clădirii Primăriei Oradea

foto: Vasile Valcan

Haideți să descoperim, împreună, Oradea!

 

01 Ianuarie 2018

12:15

 

Nu mai puțin de 103 ani. Aceasta e vârsta unuia dintre cele mai mari palate din centrul istoric orădean. Amplasată în partea nord – vestică a Pieței Unirii, pe malul Crișului Repede, Primăria este una dintre clădirile care și-a păstrat, de-a lungul timpului, funcția neschimbată. A prins două războaie mondiale, mai multe regimuri politice, atât democratice, cât și totalitare, răsturnări de regim și manifestații și a fost gazda unor scene din celebrul serial Pistruiatul.

Pe locul său, pe la începutul anilor 1900, era o clădire micuță, cu un nivel, ce găzduia reședința episcopului romano – catolic. De asemenea, în acel imobil a funcționat Academia de Drept, înainte de a fi mutată în clădirea de pe strada Roman Ciorogariu, unde este astăzi Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Oradea, așa cum o știm, s-a format prin unificarea a patru localități (Olosig, Orașul Nou, Velența și Subcetate) prin 1860, așa că se punea problema construirii unei primării noi.

Pe atunci, administrația locală funcționa într-o clădire de pe actuala stradă Vasile Alecsandri. Pentru edificarea noului imobil a fost organizat un concurs de proiecte, însă din trei variante niciunul nu a fost declarat câștigător. Astfel, arhitectul Rimanóczy Kálmán a primit sarcina îmbinării celor trei proiecte, pentru a realiza un palat în ton cu vremurile.

Sediul Primăriei a fost construit în doi ani, fiind inaugurat în 10 Ianuarie 1904. Șantierul a întâmpinat mai multe probleme, începând de la dificultățile legate de sol, fiind pe malul Crișului, până la grevele muncitorilor sau faptul că fațada principală era obturată de biserica Sfântul „Ladislau”, aflată vis-a-vis. Kálmán ar fi venit atunci cu ideea mutării bisericii, sau măcar refațadizarea sa, însă nicio variantă nu a fost acceptată.

Arhitectural, clădirea cu parter și două etaje se înscrie în stilul eclectic. Fațada aflată deasupra intrării principale se remarcă prin ferestrele înalte ale sălii principale de ședințe, prin pilaștrii masivi și arcadele de la nivelul parterului, unde a fost concepută o intrare carosabilă.

Fațada dinspre Criș este mai simplă, însă aici s-a optat pentru ferestre rectangulare la parter și etajul întâi, respectiv ferestre în arc semicircular la etajul doi. În timpul celui de-al doilea război mondial, acoperișul înalt a luat foc, fiind ulterior reconstruit cu o înălțime mult mai mică.

Turnul Primăriei are o înălțime de 50 de metri și este amplasat către râu. La începutul secolului trecut, turnul era folosit ca loc de observație pentru pompieri, fiind cel mai înalt din oraș. Astăzi este obiectiv turistic, iar mecanismul ceasului poate fi văzut la unul din etaje.

Monument istoric de categoria A (cod LMI BH-II-m-A-01085), Palatul Primăriei Oradea impresionează prin dimensiuni și frumusețe. Este, într-adevăr, „motorul” orașului.

Adrian Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *