fbpx

Sarcina si Sindromul TORCH. Posibilitati de diagnostic si prognostic

copilSindromul TORCH este acronimul pentru un grup de infecţii care provoacă afecţiuni congenitale ale fătului în urma expunerii intrauterine.  

21 Aprilie 2013

10:08

Infecţiile date de sindromul TORCH pot duce la o serie de anomalii fetale severe, soldate uneori cu moartea fătului. Acestea sunt cauzate de protozoare (Toxoplasma gondii),  virusuri (Virusul rubeolic, Cytomegalovirus, Virusurile Herpes simplex 1,2 ) sau diverse bacterii care au pătruns în fluxul sangvin fetal prin placentă.

Datorit─â afec┼úiunilor pe care le determin─â, este foarte important diagnosticul sindromului TORCH inc─â din perioada vie┼úii intrauterine.┬áTestul TORCH determin─â prezen┼úa si titrul (concentra┼úia) anticorpilor specifici germenilor implica┼úi ├«n infec┼úiile grupului TORCH, anticorpi de tip IgM si IgG. C├ónd proba de s├ónge este prelevat─â la scurt timp dup─â expunerea la agentul patogen, titrul anticorpilor poate fi sc─âzut sau absent (ÔÇ×fereastr─â imunologic─âÔÇŁ), pentru c─â organismul inc─â nu a avut timp sa produc─â anticorpi. Dac─â doar anticorpii specifici de tip IgG sunt pozitivi, acest lucru sugereaz─â protec┼úia organismului matern fa┼úa de o reinfec┼úie ├«n cursul sarcinii. Se consider─â c─â organismul matern nu a trecut recent printr-o infec┼úie acut─â ┬ádac─â nivelul de IgM este normal (test ┬ánegativ). C├ónd titrul IgM dep─â┼če┼čte semnificativ ┬áconcentra┼úiile acceptate ca fiind normale, testul se consider─â pozitiv.

├Än ceea ce prive┼čte simptomele sindromului TORCH ├«n sarcin─â acestea sunt relativ pu┼úine. ├Än principal febra este cea care d─â semnalul de alarm─â c─â ├«n corpul gravidei ar putea exista o infec┼úie. Odat─â ce acestea apar ┼či nu sunt depistate pot ap─ârea complica┼úii grave in sarcin─â, care se pot sf├ór┼či cu decesul fetal. Manifest─ârile ┬ásindromului TORCH sunt variabile, cele mai frecvente fiind: na┼čtere prematur─â, dezvoltare ├«nt├órziat─â a f─âtului, afect─âri neurologice: microcefalie, hidrocefalie, convulsii, deficite motorii), malforma┼úii ┬ácongenitale ale unor organe precum ochii, urechea intern─â, ficat, inim─â.

Riscul ca f─âtul s─â fie afectat depinde de mai mul┼úi factori: tipul infec┼úiei, momentul contact─ârii infec┼úiei de c─âtre mama (debutul sarcinii sau ultimul trimestru), severitatea afect─ârii materne, gradul de afectare al placentei, instituirea unui tratament adecvat ┼či la timp.

Pentru ca boala să fie transmisă fătului aflat in uter, agenţii patogeni trebuie sa traverseze placenta, o adevărată barieră fiziologică în calea germenilor. De aceea se consideră mai vulnerabilă prima perioadă a sarcinii, când riscul de afectare al fătului este mai mic, dar riscul de malformaţii congenital incompatibile cu viaţa este mai mare. Diagnosticul unei infecţii acute la mamă nu conduce la ideea unei infecţii obligatorii a fătului

Dac─â germenii patogeni str─âbat bariera feto-placentar─â, f─âtul este vulnerabil fa┼ú─â de aceste infec┼úii (care se afl─â in plin─â dezvoltare); sistemul s─âu imunitar nu este suficient de puternic pentru a lupta ┼či respinge agen┼úii patogeni care provoac─â astfel de infec┼úii. Fa┼ú─â de un copil sau un adult imunocompetent, care produce rapid anticorpi ce inl─âtur─â infec┼úia si previn reinfectarea, sistemul imunitar al f─âtului nu poate controla eficient agresiunea germenilor asupra organismului s─âu, iar infec┼úia ├«mpiedic─â dezvoltarea normal─â a unor organe vulnerabile.

├Än situa┼úia ├«n care testul este pozitiv pentru oricare dintre anticorpii specifici de tip IgM, ├«nainte de a se lua cea mai bun─â decizie terapeutic─â, trebuie investigate infec┼úia fetala. Rezultatele testului TORCH din serul matern pot fi confimate ├«n timpul vie┼úii intrauterine prin teste de detec┼úie a genomului microbian ├«n lichidul amniotic fetal. ├Än cazul ├«n care se stabile┼čte prezen┼úa unei infec┼úii fetale cu unul din agen┼úii patogeni din grupul TORCH, clinicianul va decide conduita ulterioar─â: p─âstrarea sarcinii ┼či efectuarea unui tratament specific sau avortul terapeutic.

├Än anumite situa┼úii diagnosticul infec┼úiei fetale se face retrospectiv, dup─â na┼čtere, prin detec┼úia genomului microbian ┬á├«n lichidul cefalorahidian sau urina nou-n─âscutului.

 

 Georgiana Lupșe

Antonia Mihaiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *