fbpx

Sigilarile dentare ale copiilor

Sigilările reprezintă modalități de îngrijire a dinților și prevenirea pierderii lor.

 

09 Aprilie 2013

11:50

Sigilarea constă în „umplerea” șanțurilor de pe molar cu materiale speciale de protecție. În aceste șanțuri pot apărea ușor cariile, pentru că rămân resturi de alimente, mai ales în lipsa unui periaj corect.

În general se sigilează molarul de 6 ani mai ales la copiii care au predispoziție la carii. Molarul de 6 ani se sigilează în jurul vârstei de 7 – 8 ani. El trebuie să fie complet erupt în arcadă. Substanțele protectoare trebuie să fie impermeabile, nenocive pentru pulpa dintelui și pentru mucoasa orală, precum durabile în timp și foarte aderente de dinte, pentru a-l putea proteja. În general substanțele pentru sigilare conțin și fluor pentru o mai bună protecție.

Tehnica de aplicare nu este deloc complicată și dureroasă deși materialul cu care se fac sigilările e fotopolimerizabil, adică se întărește la lumina ultravioletă. Asta înseamnă că dentiția trebuie să fie completă, ceea ce e mai greu de făcut la copiii mai mici și neastâmpărați. Dintele trebuie perfect izolat, deoarece substanțele pentru sigilat sunt foarte sensibile la umezeală și la salivă. Se folosesc rulorurile absorbante de vată și aspiratorul de salivă în timpul manoperei de sigilare. Se usucă foarte bine suprafața dintelui cu sprayul de aer, și înainte de aplicarea lacului sigilant, se demineralizează smalțul cu acid (care se foloseste și la aplicarea obturațiilor fotopolimerizabine), apoi se spală bine dintele de acid, se usucă din nou, și se aplică lacul sigilant care se găsește în seringi speciale, prevăzute cu un ac subțire ceea ce permite aplicarea lui în strat foarte fin și strict în șanțurile molarului. Apoi se aplică raza de ultraviolete de la lampa foto, pentru ca lacul respectiv să se întărească, timp de 30 – 40 de secunde.

De regulă lacurile pentru sigilare au culoarea albă, mată, pentru a se putea diferenția de smalț. După finalizarea procedeului se controlează ca sigilarea să nu fie deranjantă pentru copil mai ales în timpul masticației (se verifica ocluzia dentară).

Sigilarea e o metodă foarte simplă și eficientă de protecție dar are și anumite dazavantaje: trebuie făcute controale la 6 luni pentru a verifica dacă lacul respectiv nu a căzut, în acest caz fiind completat din nou. De sigilare beneficiază numai fața ocluzală (masticatorie) a dintelui și nicidecum fețele laterale (proximale), acolo unde de asemenea pot apărea carii foarte ușor.

Cu toate acestea pot fi evitate atât cariile cât și sigilările dentare prin învățarea copiilor să se spele pe dinți cât mai corect dar și prin supravegherea de către medicul dentist a dentiției prichindeilor. Totodată sigilările pot fi făcute și adulților deși prevenția este cea mai bună opțiune.

În Oradea, de consultații și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist