fbpx

Vergeturile. Cauze, preventie si tratament

vergeturiMulte dintre femei nu au celilulită dar suferă mult din cauza apariției vergeturilor. Dacă celulita e tratabilă iată că vergeturilor le poate fi doar estompat aspectul.

 

09 Martie 2013

12:20

Încercând să le definim, vergeturile sunt cicatrici liniare vizibile care chiar dacă nu ridică probleme medicale deosebite aduc un prejudiciu estetic important și se prezintă sub forma unor zone în care structura cutanată pare deșirată. Studiile efectuate arată că vergeturile apar în 90% din cazuri în timpul gravidității mai ales în lunile 4 și 6, la peste 70% dintre adolescenți și 40% dintre sportivi.

Aspectul țesutului cutanat la nivelul vergeturilor este destul de specific: piele subțiată, fină la palpare, suprafață încrețită, transparentă crescută; cele nou apărute au o colorație roșie-violacee și alb opacă, cu aspect denivelat și dispuse în lungul liniilor de tensiune ale pielii în cazul celor mai vechi. Dimensiunile sunt de câțiva cm în lungime și 1 – 10mm în lățime iar unele pot provoca și mâncărimi-pruriginoase.

De ce apar vergeturile?

Factorii care duc la apariția vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuți, în cele mai multe cazuri se vorbește de un complex de factori favorizanți, substratul morfologic fiind reprezentat de ruperea tesutului conjunctiv prin întinderea rapidă și excesivă a pielii, un rol importat având și bagajul genetic.

În general apar și după perioade foarte scurte în care sunt prezente fluctuațiile de greutate. Slăbirea sau îngrășarea bruscă a organismului nu e deloc indicată chiar dacă suntem mândri de reușite. Toate aceste cure de îngrășare și slăbire nu determină decât o destabilizare a organismului, sistemului imunitar și implicit a sănătății.

Dacă femeile cred că doar ele suferă de această problemă iată că lucrurile nu stau tocmai așa. Foarte mulți dintre bărbați prezintă întinderi ale pielii și formarea de vergeturi pe burtă, șolduri, picioare, brațe sau spate. Diferența este că de multe ori ei le ignoră, nu le văd ca și pe un dezavantaj, sau având o pilozitate generoasă nici măcar nu le observă.

Așadar doamnelor și domnișoarelor nu e cazul să vă simțiți complexate de apariția vergeturilor deoarece tot mai mulți oameni le au, iar ele apar indiferent de sex și nu este vina voastră pentru că v-au apărut. În loc să vă simțiți complexate și să renunțați în a mai purta costumul de baie preferat mai bine informați-vă despre cum să le faceți mai puțin vizibile.

Cum le tratăm? 

Este foarte greu de spus deoarece vergeturile nu pot fi efectiv tratate, decât prin extirpare chirurgicală, deși până a ajunge la bisturiu există mai multe metode de diminuare a aspectului inestetic.

Foarte util în tratarea vergeturilor este uleiul de măsline, uleiul de argan, uleiul de sâmburi de struguri, sucul/extractul de aloe vera, untul de Shea, untul de cacao sau crema de gălbenele. Dacă aveți acasă o plantă de aloe vera, dar nu mai bătrână de 2 ani, stoarceți pulpa apoi amestecați-o cu ulei de măsline, sau cu unt de Shea, de cacao sau chiar cremă de gălbenele. Lăsați combinația de aloe și alte ingrediente să se macereze o zi două, iar mai apoi aplicați cel puțin o dată pe zi pe zonele cu probleme. Nu lăsați compoziția sub razele soarelui, păstrați-o la temperaturi normale și încercați să vă preparați o cantitate pe care să o puteți folosi în decurs de maxim o lună. Fiind un produs natural este indicat să îl folosiți cât mai repede și să vă mai faceți o nouă compoziție doar atunci când este nevoie. Știți voi, produsele naturale fără conservanți se alterează repede.

Prevenirea apariției vergeturilor

1. Dieta: Asigură-te de o dietă sănătoasă bogată și consumă 2 litri de apă pe zi. Totodată include în hrana ta zilnică fructe și legume bogate în Vitamina C și A.

2. Exercițiile fizice: banalele exerciții de încălzire pe care le făceam în școală, la orele de sport, realizate zilnic, sunt suficiente pentru a-i da corpului tău suficientă elasticitate și tonifiere. Chiar dacă ești mai leneșă, încearcă ca dacă nu zilnic măcar a doua zi să faci puțină mișcare, chiar și 5 minute, iar dacă trebuie să mergi să cumperi o pâine, du-te pe jos și lasă mașina în parcare. Faci economie de combustibil și-ți întărești sistemul imunitar.

3. Hidratarea: a utiliza o cremă este important. Știm că multe dintre noi nu suntem înnebunite în a ne da cu cremă, dar să știți că ajută. În funcție de vârstă aplicați zilnic, o dată la două – trei zile o cremă puternic hidratantă. Nu trebuie să fie un produs extrem de scump ci doar unul care ție să-ți placă și care să te mulțumească. Caută și folosește produsele ce au în componență vitamina E, F, aloe vera și/sau mentol.

Conform ultimelor studii între 75 – 90% dintre femeile însărcinate suferă de rupturi ale pielii în timpul sarcinii. Tocmai de aceea este important să îți supraveghezi bolul zilnic, luarea în greutate și stilul de viață. Chiar dacă ești însărcinată nu înseamnă că nu mai trebuie faci nimic. Fii activă, pe cât îți permite sarcina, și ai grijă de tine și de sănătatea ta. În timpul sarcinii este recomandat masajul pielii chiar și de 2 ori pe zi, în special pe abdomen, sâni, coapse sau fesieri.

 

Luminița Hîrca