fbpx

Zilelele filmului polonez ajung si la Oradea

PrintUniversitatea Creștină Partium găzduiește „Zilele filmului polonez” în Oradea.

 

03 Aprilie 2013

17:01

În 5, 6 și 7 Aprilie 2013 la Oradea vor fi rulate mai multe producții cinematografice ce sunt parte a Caravanei Zilelor Filmului Polonez.

Programul rulării filmelor este următorul:

05 Aprilie 2013

  • ora 18:00 – Canalul, Polonia, 1956, 91 min., Regia: Andrzej Wajda: Sfârșitul lui Septembrie 1944. Insurecția de la Varșovia este pe punctul sa fie înnabușită. Un detașament coboară în canale pentru a ajunge la răzvrătiți. În culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul încearcă să salveze viața oamenilor săi. Scenariul este bazat pe experiențele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofițer în Armata Țării.
  • ora 20:00 – În beznă, Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min., Regia: Agnieszka Holland: Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor și borfaș mărunt, dă peste un grup de evrei fugiți din ghetou care vor sa se ascundă în canalele subterane ale orașului, pe care el le cunoaște foarte bine. Drept care, se învoiește să-i ajute contra cost. Ceea ce debutează ca un târg se transformă în ceva neașteptat, pe măsura ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei încearcă împreună să păcălească moartea. *Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar în categoria Cel Mai Bun Film Strain (2012).

 

06 Aprilie 2013

  • ora 18:00 – Copoii, Polonia, 1992, 105 min., Regia: Władysław Pasikowski: Film-cult al anilor ’90, care prin violența sa și imaginea cinică a tranziției a zguduit cinematografia poloneză a momentului. Comunismul a căzut, ofițerii Securității ard dosarele. Unii dintre ei devin politiști, iar alții – infractori. Franz Maurer, fost securist, acum polițist, încearcă să rămână fidel principiilor sale: onoare, prietenie și dedicare în slujba; un lucru imposibil într-o lume fără idealuri.
  • ora 20:00 – Cârtița, Polonia, Franța, 2010, 108 min., Regia: Rafael Lewandowski: Zygmunt, fost membru al „Solidarității” și luptător pentru libertate, acum afacerist într-un oraș mic, este acuzat că a colaborat cu poliția politică. Proasta sa reputație de turnator îi distruge relațiile cu vecinii și îi pune în pericol viața de familie. În căutarea adevărului, fiul sau Paweł întâlnește un fost securist care pare să aibă legatură cu problemele tatălui său.

 

07 Aprilie 2013

  • ora 18:00 – Lege și pumn, Polonia, 1964, 93 min., Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski: Primele zile după terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Andrzej Koenig, fost deținut într-un lagăr de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului într-o stațiune balneară părăsită de germani. Fără să beneficieze de niciun sprijin, el trebuie să apere orasul de prădătorii care sunt în stare să încalce orice reguli pentru a se îmbogăți.
  • ora 20:00 – Róża, Polonia, 2011, 94 min., Regia: Wojciech Smarzowski: Vara anului 1945. Imediat dupa terminarea razboiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge în Mazuria, un teritoriu german oferit după război Poloniei. Înnoptează la Róża, o vaduvă a unui soldat german la a cărui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de război, în care speranța a devenit instrument de propagandă, între doi oameni din lumi diferite se naste dragostea… este aceasta oare imposibilă?