fbpx

100 de ani de la formarea Cehoslovaciei, 50 de ani de la Primăvara de la Praga – expoziție în Oradea!

Un moment aniversar pentru vecinii noștri! 

 

12 Martie 2018

11:45

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea va fi gazda unei expoziții care vine să celebreze un moment important din istoria Cehiei.

Pentru națiunea cehă și cea slovacă, anul 1918 a reprezentat împlinirea idealului național. Astfel, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar imediat după finalul Primului Război Mondial a condus la fondarea Cehoslovaciei. Cincizeci de ani mai târziu, cehii și slovacii au luptat, sub un sistem opresiv, pentru libertatea culturii. Era o luptă care urma să se mute în stradă, atunci când tancurile sovietice au invadat Praga, în luna August a anului 1968.

În data de 22 Martie 2018, de la ora 18:00, are loc vernisajul lucrărilor „100 de ani de la formarea Cehoslovaciei, 50 de ani de la Primăvara de la Praga”.

Această expoziție face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

Invitația de vizitare a expoziției este lansată de Ambasada Republicii Cehe din România, alături de Centrul Ceh din București și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Intrarea va fi liberă.

Principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani de independență.

Paula Dreve