fbpx

A început luna cineastului spaniol Luis Buñuel, în Cetatea Oradea!

Foto: Ovi D. Pop

Foto: Ovi D. Pop

Și urmează o nouă zi de vineri alături de Kinopedia și AperiFilm!

 

03 Noiembrie 2016

21:00

În această lună, a lui Brumar, ne vom delecta cu producțiile lui Luis Buñuel, maestru suprarealist de origine spaniolă, care a reușit să cuprindă aproape toate genurile de film de la film experimental la documentar, melodramă, satiră, musical, erotică, comedie, dragoste, drame, fantezie, crimă, aventură și western.

Primele două pelicule prezentate la AperiFilm sunt realizate în colaborare cu bunul său prieten, Salvador Dali.

De la ora 20:00 va rula Un chien andalou (1929), un scurtmetraj experimental mut, fără a avea o acțiune propriu – zisă și fără a respecta vreo ordine cronologică. Filmul se bazează pe tehnica stream of consciousness-ului freudian (fluxul xconștiinței), reliefând importanța oniricului în existența umană.

Cel de-al doilea film pe care îl vom viziona este L’âge d’or (1930), un alt scurtmetraj suprarealist despre nebuniile vieții moderne, ipocrizia moravurilor sexuale ale societății burgheze și despre sistemul șubred de valori al Bisericii Romano – Catolice. Unul dintre primele filme sonore, care accentuează importanța efectelor sonore introduse de Buñuel. Pelicula a stârnit controverse și reacții violente de la prima sa vizionare, motiv pentru care a fost scos din grila de proiecție a cinematografelor.

Programul de Vineri, 04 Noiembrie 2016, este următorul:

  • 20:00 – Un chien andalou (1929), durează 16 minute și jumătate, cu intertitluri în franceză și subtitrări în engleză
  • 20:30 – L’âge d’or (1930), durează 63 de minute, în franceză cu subtitrări în engleză

Filmele se văd în Cetatea Oradea, Corp M, poarta de E! Important de știut este faptul că proiecția are loc în interior și nu în aer liber. Intrarea este liberă!

Diana Maria Danciu