fbpx

Academicianul Nicolae Dabija, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea!

sursa: nicolaedabijaa.blogspot.ro

sursa: nicolaedabijaa.blogspot.ro

Un titlul important este dăruit unui om important!

 

16 Noiembrie 2016

09:39

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 12:00, academicianului Nicolae Dabija i se va înmâna titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Distincția survine în urma activității sale vaste din domeniul literar, dar și ca om politic. Nicolae Dabija a debutat cu „Ochiul al treilea”, un volum dedicat generației șaptezeciste, continuând cu poezie, proză, publicistică.

Romanul său „Tema pentru acasă” este un bestseller vândut în sute de mii de copii și este „considerat cartea de proză a unui scriitor contemporan cu cel mai mare tiraj din tot spațiul românesc”.

Activitatea scriitorului constă și în cea de istoric literar și de autor de cărți pentru copii și manuale școlare, este redactor – șef al cotidianului „Literatură și Artă” și a luptat pentru reintroducerea alfabetului latin, legalizarea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova și democratizarea țării. În 2016, a fost numit președinte al „Sfătului Țării – 2”, un ONG al cărui obiectiv este unificarea statelor române.

În 1999, i-a fost conferit titlul „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2003, a fost desemnat membru de onoare al Academiei Române.

Opera sa cuprinde peste 80 de titluri de cărți și a fost tradusă în peste 20 de limbi, publicată în țări precum România, SUA, Italia, Franța, Brazilia, Rusia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Turcia…

De asemenea, Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016, scriitorul va lansa cartea „Drumul Basarabiei” scrisă în colaborare cu prof. Teodor David, vicepreședinte al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească.

Cartea rememorează trei sferturi de secol de la masacrul de la Fântâna Albă și drama românilor din satul Livada deportați în urma Dictatului de la Viena. Lansarea va avea loc la Biserica din satul Livada, comuna Nojorid, începând cu ora 12:00.

 

Diana Maria Danciu