fbpx

Astazi celebram Ziua Internationala a Zambetului

smiley-face-harvey-ball-300x300Știați că azi se celebrează „Ziua Internațională a Zâmbetului”? Hilar sau nu dar iată că o astfel de zi există!

 

04 Octombrie 2013

07:45

 

Smiley Day, cum este numită internațional, a fost inițiată de creatorul logo-ului smiley, Harvey Ball.

Cândva, în 1963, un domn pe numele său Harvey Ball era angajat în calitate de freelancer de o companie americană de asigurări pentru a crea niște imagini haioase. Scopul era ca aceste figurine să poată fi lipite pe nasturi, mânere, butoane, birouri sau dosare pentru a-i înveseli pe angajați.

Se pare că salariații companiei erau demoralizați și dezamăgiți de o fuziune care avusese loc între compania la care deja lucrau și o alta, tot de factură americană. Harvey Ball în doar 10 minute a creat fața zâmbitoare. Acest icon avea menirea să le aducă zâmbetul pe buze angajaților dar și să le readucă aminte să zâmbească de fiecare dată când intră în contact cu vreun client.

Ciudat sau nu dar Harvey Ball nu a brevetat niciodată invenția și nici nu a avut vreun regret că nu i-a fost acordat dreptul de autor asupra ei. Pentru design-ul simpaticei fețișoare el a fost răsplătit cu doar 45$.

După inventarea imaginii a avut loc o hiper-comercializare fapt ce l-a îngrijorat pe creatorul ei deoarece în timp se pierdea mesajul smiley-ului: acela de a aduce zâmbetul pe chipurile noastre. Drept urmare în 1999 a fost înființată Fundația „World Smile Day”. Atunci el a hotărât ca în prima zi de Vineri din luna Octombrie a fiecărui an să se sărbătorească „Ziua internațională a zâmbetului”.

Harvey Ball s-a stins din viață în 2001 dar acest lucru nu a împiedicat fundația să își continue activitatea și să ne reamintească să zâmbim măcar o dată pe an!

Acum că ai citit acest articol ai o datorie foarte mare: să faci cel puțin o persoană să zâmbească. Nu contează metoda, important e să aduci zâmbetul pe fața celor din jurul tău!

 

Ioana Mădălina Ștefănică