fbpx

Bisericile de lemn din Bihor, descoperite într-un inedit tur ciclist!

peisaj VarciorogHaideți și voi, nu mai stați pe gânduri! 

 

06 Septembrie 2016

19:59

Agenția de Management al Destinației Bihor și Episcopia Română a Oradei au inițiat proiectul de promovare turistică a patrimoniului cultural și religios „Drumul Bisericilor de Lemn” sub umbrela căruia se organizează evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – biserici de lemn”.

În data de 10 Septembrie 2016, cicliștii bihoreni sunt invitați să parcurgă un traseu special, în care sunt incluse patru biserici construite între secolele XVII – XVIII.  

În timpul vizitei, preoții parohi și localnicii vor povesti pagini din istoria lăcașelor de cult, mărturii ale meșteșugului transilvănean al lemnului și ale evoluției modului de construire a edificiiilor în zonă.

Biserica de lemn din Fâșca are doar bârne tăiate din topor, fără să se utilizeze fierăstrăul. Biserica din Hotar are temelia din piatră de râu, spre deosebire de cea din Tilecuș, construită șapte decenii mai târziu, pe fundație din  bolovani mari de piatră.

După fiecare vizită, turiștii vor fi poftiți la masă, să deguste din mâncărurile și băuturile naturale preparate după rețete tradiționale.

Itinerariul propus pentru Sâmbătă, 10 Septembrie 2016, este următorul:

  • Gara Tileagd: întâlnirea la ora 09:00, în fața stației de tren
  • Tilecuș: se va vizita Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (1785)
  • Vârciorog: Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (1860)
  • Fâșca: Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (1759)
  • Hotar: Biserica de lemn Sfântul Gheorghe (1714) și Căminul cultural

După încheierea vizitei la Căminul cultural, cicliștii vor traversa localitățile Țețchea, Telechiu, Poșoloaca și se vor întoarce în gara Tileagd. Îndrăzneții vor străbate, în total, un traseu lung de 40 km, din care 90% este astfaltat.

Turiștii care vin cu automobile la punctul de pornire își pot parca vehiculul într-o curte privată, semnalizată cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor. Agenția susține înființarea traseelor de cicloturism montan pentru a valorifica patrimoniul cultural deosebit al județului.

Drumul Bisericilor de lemn din Bihor poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care pe viitor să asigure turiștilor suveniruri și gustări reci. 

ne transmit organizatorii.

 

Gabriela Zaica