fbpx

Cancerul de san poate fi prevenit. INFORMEAZA-TE!

oncolog MIhutiu si psiholog LupauHotelul Ramada a găzduit o conferință despre cancerul la sân.

 

20 Iunie 2013

16:08

Astăzi, 20 Iunie 2013, medicul oncolog Simona Mihuțiu și psihologul Corina Lupău au fost invitatele unei conferințe de presă care a avut drept scop informarea și consilierea femeilor în privința cancerului de sân.

În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată că acest procent este în continuă creștere la nivel global.

Diagnosticul de cancer mamar se poate pune în urma autopalpării, în urma screeningului mamografic. Cel din urmă scade cu 40% incidența bolii. Pentru stadiul I al bolii se folosesc tratamente agresive cu rol curativ, iar în stadiul IV se folosesc tratamente blânde, concepute pentru a crește calitatea vieții

transmite medicul specialist Simona Mihuțiu, de la Centrul Oncologic Oradea.

Chiar dacă e descoperită la timp această boală cruntă răpune nu o dată pacienta. Tocmai de aceea e importantă în astfel de cazuri consilierea psihologică. Deși multe femei resping această opțiune, ea nu trebuie ignorată de cei din jurul lor. A accepta sprijinul celor dragi, și implicit al unui specialist, nu e o rușine. E poate actul de curaj și medicamentul care te ajută să mergi înainte.

Sunt foarte multe momente în care pacientele au nevoie de consiliere. Un prim moment este la aflarea diagnosticului. Apoi, la debutul și pe parcursul tratamentului, dar și în cazul unei recidive, a progresiei bolii sau la trecerea de la tratamentul curativ la cel paliativ. În acest context, trebuie să amintesc că Oradea este al doilea centru oncologic, după București, care a angajat un psiholog

declară Corina Lupău, psiholog clinician principal Clinica de Oncologie Oradea.

Această campanie de informare este promovată de către AstraZeneca și se desfășoară în mai multe orașe din țară sub denumirea „Rămâi tu însăți”. În luna Septembrie a acestui an, medicii vor oferi pacientelor un material informativ despre boală și opțiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *