fbpx

Cetatea Oradea va găzdui expoziția artistului fotograf Mircea Anghel AFIAP

foto: Mircea Anghel

Instantanee de excepție vor putea fi văzute în Cetate.

 

21 Iulie 2020

13:00

 

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art”, pregătește o nouă expoziție de artă fotografică.

Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului primului fotograf orădean, Mezey Lajos. Astfel, sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” (Cetatea Oradea, Corp B, etaj I) vor găzdui, începând din 24 Iulie 2020, expoziția personală a artistului fotograf Mircea Anghel AFIAP, Hon FICS.

Artistul fotograf expozant s-a născut în Craiova pe 02 Iulie 1946 și este absolvent al Liceului Carol I Craiova, al Școlii Militare de Ofițeri de Geniu Sibiu și al Academiei de Înalte Studii Militare București. S-a pensionat în anul 1996 cu gradul de colonel. În toată activitatea a lucrat ca fotograf în tehnică militară. În anul 1969 a înființat Foto-Cine Clubul Casei Armatei din Craiova. În 1999 i-a schimbat denumirea în Cercul de Artă Fotografică al Armatei „Mihai Dan-Călinescu”. În anul 2011 a obținut personalitate juridică pentru Asociația Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”. Din lucrările sale au fost organizate 18 expoziții personale de fotografie în țară și peste hotare. A participat ca membru al juriului sau președinte de juriu la 42 de saloane naționale și internaționale de fotografie. De asemenea a participat la 21 de expoziții de grup în Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Din 1999 a organizat Cursuri de Tehnică și Artă Fotografică pe care le-au absolvit aproape 1100 de tineri în 47 de promoții. Dintre aceștia, 30 de tineri au urmat apoi facultăți de fotografie în țară, în Anglia și Franța. De 16 ani organizează împreună cu Biroul Județean Antidrog concursuri de fotografie tematică. A organizat 6 Saloane Naționale și 2 Saloane Internaționale de Fotografie cu numele „Mihai Dan-Călinescu”, respectiv 10 Saloane Locale și Zonale de Fotografie pentru Liceeni împreună cu Asociația Culturală Craiova. În cadrul Galeriilor de Artă ale Cercului Militar Craiova a organizat peste 60 de expoziții internaționale și peste 250 de expoziții naționale de fotografie. În anul 2008 a primit titlul de artist al
Federației Internaționale de Artă Fotografică (A.F. I. A. P. ), iar în 2015 titlul Hon.FICS.

În Galeria din Cetate vor fi expuse 66 de fotografii artistice alb-negru și color grupate pe două teme: „Portret” și „Misterele Styxului”. În cadrul ciclului de portrete vor fi expuse peste 40 de fotografii de format 30 x 45 cm., care au obținut premii și mențiuni în cadrul saloanelor naționale și internaționale de fotografie.

O parte dintre ele au făcut parte din expozițiile personale sau de grup prezentate în țară și în afara țării. În cadrul temei „Misterele Styxului” vor fi expuse un număr de 26 de fotografii color, formatul 42 x 64 cm., care prezintă o poveste vizuală a unui pod pietonal pe cabluri din zona Olteniei, pod care acum nu mai există, dar care, prin atmosfera și condițiile meteo extreme, sugerează tocmai ideea miticului Styx din mitologia greacă.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului Vineri, 24 Iulie 2020, ora 17:00, iar organizatorii invită pe iubitorii fotografiei să participe personal, în condițiile reglementărilor în vigoare. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Asociației. La vernisaj au fost invitați să participe: artistul fotograf președintele AIEFA Ștefan Tóth AFIAP, criticul de artă dr. Ramona Novicov (care va prezenta lucrările expuse), respectiv membrii Formației „Duo Varadiensis” Oradea formată din: Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă)

Expoziția artistului fotograf organizată sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) Mircea Anghel AFIAP, se poate viziona și pe site-ul Asociației „Euro Foto Art”. Formatul fizic va rămâne la dispoziția publicului până pe data de 03 Septembrie 2020, putând fi vizitată de Marți până Duminică, între orele 10:00 – 18:00 (Luni închis).