fbpx

„Check In” la Penitenciarul Oradea

check in penitenciarul oradeaLiceenii orădeni îşi vor aprofunda cunoştinţele de istorie locală în cadrul unor serii de acţiuni bazate pe tema rezistenţei politice.

 

24 Aprilie 2014

08:53

 

Elevii claselor terminale din marile licee orădene au luat parte la o prezentare în care au fost informaţi cu privire la experienţele cumplite şi ororile din centrul de detenţie orădean. Prezentarea este doar o parte din seria activităţilor de informare a tinerilor asupra opresiunilor regimului comunist, despre care Cristina Liana Puşcaş a scris în volumul  „Iadul roşu în oraşul de pe Criş. Penitenciarul Oradea (1945-1977)”.

În urma unui concurs, liceeni au şansa să participe la o lecţie de istorie ce se va desfăşura în incinta Penitenciarului Oradea. Pentru aceasta, elevii trebuie să citească informaţii ce apar pe pagina de facebook al evenimentului „Check In – Penitenciarul Oradea”. Timp de 4 zile, vor citit despre foamea, frigul şi frica prin care au trecut foştii deţinuţi politici ai penitenciarului local şi despre organizaţiile anticomuniste bihorene: Lotul „Beiuşenilor”, Organizaţia „G4”, Organizaţia România Independentă şi Organizaţia „Vlad Ţepeş II”.  În a cincea zi vor fi postate o serie de întrebări, care vor  aştepta răspuns prin mesaj privat. Primii cinci participanţi care răspund la întrebări, vor participa în data de  15 Mai a.c. la o lecţie deschisă în Penitenciarul Oradea.

 

Gabriela Zaica