Comoedia error – Forme 3, noul spectacol de teatru al E. T. C. din Cetatea Oradea!

Un alt fel de spectacol de teatru! 

 

01 Mai 2017

08:17

Asociaţia Culturală „Experiment. Teatru. Clendestin.” (ETC) ne provoacă la un nou studiu de cercetare teatrală marca E.T.C., Comoedia error, al treilea stadiu în explorarea Metamorfozelor lui Ovidiu de către performerii orădeni.

Sebastian Bărbălan, Camelia Lolea, Remus Ilisie, Daniela Neagu şi Răzvan Marchiş pregătesc o nouă serie de mituri inspirate din poetul antic latin şi propuse în aceeaşi atmosferă suprarealistă cu care ne-am obişnuit în cele două studii precedente, Forme – Studiul 1 şi Forme – Studiile 1 şi 2.

De data aceasta, conţinutul este complet proaspăt, într-un nou spaţiu: Teatrul de Vară din Cetatea Oradea. Pe lângă atmosfera onirică, caracterul itinerant al reprezentaţiilor şi angajarea spectatorului ca parte integrantă a experienţei teatrale, artiştii ne promit şi câteva surprize, pe care ne invită să le descoperim curând în Comoedia error – Forme 3.

Sebastian Bărbălan, pentru cei care nu sunt încă familiari cu acest nume, este un talentat actor şi regizor, care şi-a petrecut ultimii şaptesprezece ani predominant în Italia, unde a participat la numeroase proiecte de cercetare teatrală cu trupa care l-a consacrat, Fortebraccio Teatro, şi în centre dedicate acestui tip de demers artistic, cel mai de renume fiind Centrul Pontedera, înfiinţat de însuşi părintele teatrului de cercetare, Jerzy Grotowski.

Între timp a fost invitat să predea la secţia de actorie din cadrul Universităţii Oradea, în scurta ei perioadă de existenţă, şi a înfiinţat E.T.C. pentru a aduce pe scena românească avangarda teatrală.

În urmă cu un an, E.T.C. s-a reinventat iar Sebastian Bărbălan a început să colaboreze, în cadrul Laboratorului de Teatru, cu Răzvan Marchiş, regizor de film şi performer, Remus Ilisie, artist plastic, cu experienţă în universul pantomimei, şi Camelia Lolea, respectiv Daniela Neagu, care au debutat în lumea spectacolului în urma acestei experienţe.

La ceas aniversar, trupa E.T.C. ne propune o nouă incursiune în vastul univers al miturilor, o nouă experienţă teatrală realmente fantastică, cu o cercetare ajunsă la a treia etapă – iar 3 este o cifră magică, în curând, în Teatrul de Vară din Cetatea Oradea.

 

Diana Maria Danciu