fbpx

De vizitat în Oradea: colecția de picturi „Păsări” de la Muzeul Țării Crișurilor

Păsări de Javor Rašajski

sursa: galleryathos.com

Muzeul Țării Crișurilor ne invită să vizităm expoziția „Păsări” a lui Javor Rašajski

 

30 Iulie 2017

08:15

Vineri, 04 August 2017, Muzeul Țării Crișurilor în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor va vernisa expoziția de picturi „Păsări” a lui Javor Rašajski. Evenimentul va avea loc la Muzeul Țării Crișurilor începând cu orele 17:30.

Javor Rašajski s-a născut în Vršac, Serbia, unde și locuiește. În 1975 a absolvit Academia de Arte din Belgrad, clasa profesor Z. Lukovic (desen) și a fost a fost directorul Muzeului oraşului Vršac în perioada 2008-2012. Activitatea lui Javor Rašajski cuprinde numeroase expoziţii personale şi colective organizate în Serbia (Vršac, Belgrad, Novi Sad, Niš, Carloviţ, Sombor etc.), Croaţia (Zagreb, Ilok), Austria (Viena) şi în România (Timişoara). Activitatea sa a fost recunoscută, acordându-i-se în 2002 şi 2004 cu premiul I la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, iar în 2007 cu Premiul Academiei Române de Ştiinţe şi Artă pentru volumul “Păsări din Banat”, la Timişoara.

Expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor cuprinde 19 tablouri care au ca temă „Păsările”, artistul fiind pasionat atât de pictură, cât și de ornitologie.

Lucrările lui sunt pline de simboluri explorate la nivel compoziţional, formând împreună o naraţiune parcă mereu neterminată şi constituindu-se într-o imagine vizuală aflată mereu la graniţa parafrazării. Evident, dacă privim atent compoziţiile vom găsi – mereu – un acelaşi punct de referinţă: păsările. Dar pentru artistul sârb păsările – de la berze până la bufniţe – nu sunt altceva decât simboluri ale transcendenţei, ghizi spirituali. Istoria ideilor ne confirmă faptul că încă din timpurile gândirii magice exista convingerea comună că păsările sunt mesageri între divin şi uman, între pur şi impur”, remarcă  istoricul de artă Aurel Chiriac.

Picturile lui Javor Rašajski vor putea fi vizitate în perioada 04 August – 17 Septembrie 2017. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi și 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.

 

Diana Maria Danciu