fbpx

Duminica la Oradea: miting pentru Rosia Montana

image descriptionOradea se al─âtur─â grup─ârilor ecologiste de la nivel na╚Ťional care militeaz─â cu vehemen╚Ť─â ├«mpotriva exploat─ârii aurului de la Ro╚Öia Montana.

 

05 Septembrie 2013

17:44

Duminic─â, 08 Septembrie 2013, de la ora 17:00 ├«n Parcul Traian o nou─â manifestare ecologist─â.┬áCentrul Regional de Supraveghere Ecologic─â ÔÇ×Mun╚Ťii ApuseniÔÇŁ al─âturi de┬áAcademia Civic─â Bihor, Ecotop ╚Öi Asocia╚Ťia Gata Oric├ónd invit─â or─âdenii s─â ias─â din case ╚Öi s─â militeze pentru s─ân─âtatea lor ╚Öi a ├«ntregii Rom├ónii: ├«mpiedicarea exploat─ârii cu cianur─â a depozitului aurifer ╚Öi a celorlalte metale pre╚Ťioase de la Ro╚Öia Montana.

Ac╚Ťiunea ecologi╚Ötilor or─âdeni este organizat─â ├«n semn de solidaritate cu celelalte manifest─âri care vor avea loc tot Duminic─â ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.

Condiser─âm c─â problemele sociale din Ro╚Öia Montan─â trebuie rezolvate printr-o dezvoltare durabil─â ╚Öi multilateral─â a economiei din zon─â, nu prin declararea localit─â╚Ťii ca zon─â monoindustrial─â, cu interzicerea oric─âror alte activit─â╚Ťi economice, de exemplu a turismului. Suntem pentru continuarea mineritului ├«n zon─â, dar nu pentru raderea de pe fa╚Ťa p─âm├óntului a sute de gospod─ârii, a patru mun╚Ťi, ╚Öapte biserici ╚Öi a mai multor monumente istorice ╚Öi prin ├«nlocuirea lor cu un crater de peste 2000 de hectare, vizibil de pe lun─â, ╚Öi cu un lac de cianuri periculoase, care va afecta negativ via╚Ťa a peste 6000 de oameni ╚Öi 27 de arii naturale protejate.

se transmite pe pagina evenimentului creat pe Facebook de către Ecotop Oradea. Despre mișcarea de săptămâna trecută de salvare a Roșia Montana AICI.

 

Ciprian Costa