fbpx

Episcopia Greco-Catolică lansează audiobook-ul Țiganiada integrală

O carte cunoscută va putea fi audio-lecturată.

 

24 August 2020

10:00

 

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea lansează ediția audio a cunoscutei cărți a lui Ion Budai-Deleanu, „Țiganiada”.

Momentul este legat de marcarea bicentenarului morții scriitorului, care a avut loc în Lemberg, în Ucraina actuală, pe 24 August 1820. Ioan Budai Deleanu (1760-1820) a fost lingvist, istoric, jurist, poet și traducător aparținând mișcării culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului „Țiganiadei” la această Biserică a fost trecută sub tăcere.

Textul complet al cărții (în varianta „modernizată” de Cristian Bădiliță) a fost transformat într-un audiobook care va putea fi ascultat „la liber” pe YouTube. Lectura îi aparține actriței Gabriela Codrea.

Lansarea va avea loc în curtea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Luni, 24 August 2020, ora 19:00 în prezența domnului Cristian Bădiliță și a Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.