fbpx

„Evadarea”: expoziție foto semnată Monica Marton în Cetatea Oradea

foto: Monica Marton

Porți către noi „lumi”.

 

15 Iunie 2020

10:00

 

Aniversarea de 200 ani de la nașterea primului fotograf orădean, Mezey Lajos, precum și a trei decenii de existență a celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România (Galeria „Euro Foto Art”), a oferit oportunitatea de a organiza o nouă expoziție de artă fotografică alcătuită din creațiile artistei fotograf Monica Marton. De această dată pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea – România din cadrul Palatului Princiar al Cetății Oradea, vor fi instalate o selecție de 50 de fotografii grupate sub genericul „Evadarea”.

Pasiunea pentru fotografie a început în copilărie, fascinată fiind de acel „aparat care imortalizează sufletele oamenilor”. În adolescenţă aveam un aparat cu film, pentru ca apoi să mă bucure foarte tare achiziţionarea unui compact pe care îl puneam în geantă în fiecare delegaţie sau concediu. Mă leagă amintiri frumoase de acel aparat mic, uşor de ascuns în bagaj şi împreună cu care am colindat toată ţara, ani la rând. Câte locuri frumoase am văzut împreună! Am fost incurabil „virusată de fotografie”. Mi s-a
deschis în faţă o altă lume; strada, clădirile, oamenii îmi ofereau o altă perspectivă, am început să văd lumea cu alţi ochi. Fotografia mi-a furat şi mie sufletul!

Monica Marton a absolvit cursul de tehnică și artă fotografică organizat de cunoscutul artist fotograf Ştefan TóthAFIAP în anul 2015, la care s-a înscris la îndemnul unei prietene. După absolvirea cursului s-a înscris în Asociația Internațională „Euro Foto Art”, iar după scurt timp, în perioada 03 – 18 Septembrie 2018 prezenta prima expoziție personală în Galeria „Ștefan Vilidár István”

Prin expoziția de față, artista fotograf propune o călătorie în timp dar și spațiu, o evadare din orașul monoton și adeseori gri spre o aventură care trece granițele obișnuitului cotidian și continuă plină de culoare. Subiect monoton la o primă vedere – A Way Out (Evadare) – se însuflețește cu fiecare poartă, cu fiecare posibilitate de evadare spre trecut sau spre viitor, depinde de fiecare înspre ce dorește să călătorească din carcera cotidiană.

Vernisajul expoziției va avea loc Miercuri, 17 Iunie 2020 la ora 18:00, în prezența autoarei, în Galeria „Ștefan Vilidár István” din cadrul Palatului Princiar al Cetății Oradea și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Euro Foto Art. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea și a Asociații Internaționale „Euro Foto Art”. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către artiștii Formației „Duo Vardiensis” Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă).

Noua expoziție organizată de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 09 Iulie 2020, zilnic între orele 08:00 – 20:00, accesul publicului fiind gratuit.