fbpx

Expoziție foto dedicată Carnavalului de la Veneția, la Biblioteca Județeană!

masti venetieneInvitaţie la Veneţia, prin imagini!

 

26 Ianuarie 2016

16:29

De aproape un mileniu, Carnavalul de la Veneţia stârneşte curiozitate şi agitaţie în fiecare an. Mulţi reuşesc să ajungă la festival şi să trăiască atmosfera idilică în mijlocul lagunei, iar pentru alții este doar un vis neîmplinit.

Spre bucuria orădenilor care încă nu au fost la Veneția, dar și pentru aceia care doresc să o revadă, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” se deschide expoziţia de fotografii „Maschere di Venezia”. Lucrările aparţin cunoscuţilor artişti Gheorghe Petrila şi Constantin Dancoglu, ultimul fiind laureat al premiilor de excelenţă acordate zilele trecute de Clubul Fotografic „Nufărul”.

Fotografiile, care înfăţisează momente din timpul ediţiilor trecute ale carnavalului, pot fi admirate pe strada Armatei Române – 1/A, la etajul I al instituţiei de cultură. Accesul este liber, iar lucrările ne stau la dispoziție până în 25 Februarie, zilnic, între orele 08:00 – 19:00.

Carnavalul de la Veneţia îşi are începuturile în 1162, dar este atestat abia un secol mai târziu. În 1296, Senatul Republicii emite un act oficial prin care stabileşte că oricine are dreptul la distracţie înaintea lasatului de sec, moment ce precede postul Paştelui.

Ecourile carnavalului depăşesc graniţele Veneţiei în anii 1700, când tineri de pe întregul continent încep să participe incognito la eveniment. Deghizaţi la petreceri pentru a nu fi recunoscuţi, măştile aveau un rol important mai ales în jocul seducţiei.

Interzis de Mussolini, carnavalul reînvie în 1979, moment din care s-a desfășurat fără întreruperi.

În acest an, Carnavalul de Veneţia are loc în perioada 23 Ianuarie – 09 Februarie. Programul este extrem de diversificat, de la degustări de vinuri, la banchete, parade stradale până la ateliere de creaţie şi, evident, baluri mascate.

 

Laura Luțai