fbpx

Expoziție impresionantă, de 14.500 de ouă, la Muzeul Țării Crișurilor

Afis_expo_Pasi in naturaO suită de expoziții „must see”!

 

12 Aprilie 2016

18:00

În Muzeul Țării Crișurilor se deschid Joi, 14 Aprilie 2016, de la ora 12:00, porțile unor expoziții care trebuie vizitate, grație frumuseții și unicității lor.

Pași în natură prin colecția de oologie reprezintă o parte a colecției de nu mai puțin de 14.500 de ouă, 3.600 de ponte, de la 365 genuri şi de la peste 660 de specii de păsări, unică în Europa Centrală şi de Est. 

Valoarea ştiinţifică inestimabilă a colecției constă în vechimea ei istorică (majoritatea ouălor fiind colectate la sfîrșitul secolului 19 și începutul secolului 20) și în diversitatea de specii (provenind de pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Australia).

Cel mai vechi ou pe care îl puteți admira este de struț din Sahara Egipteană, din 1860. De asemenea, colecția demonstrează și faptul că vulturul sur sau cocorul nu mai cuibăresc în țara noastră, dar și un fapt tare interesant:

Parazitismului de cuib la cuc, exemplificat prin pontele unor specii de păsări cântătoare, care vrînd-nevrînd clocesc și ouăle de cuc.

Apoi, tot la Muzeul Țării Crișurilor – Palatul Baroc – tot la dispoziția noastră e și expoziția Cânepa – de la sămânţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean. 

Prezintă principalele etape de prelucrare a cînepii (culesul cânepii, topitul, zdrobitul şi meliţatul tulpinilor, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiatul firelor, spălatul sau „lăutul” firelor, depănatul, urzitul şi ţesutul pănurii), precum şi produsele finite rezultate în urma acestora (piese textile, piese de port popular).

În spațiul muzeal sunt amenajate două tipuri de încăperi țărănești, una de lucru cu cânepa, cu război, laviță și leagăn, iar a doua de sărbătoare, cu șterguri, preșuri, dar și manechine îmbrăcate în straie populare din zona Bihorului.

De asemenea, de vizitat mai sunt și expozițiile:

  • Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice, Tehnică agricolă – ouă încondeiate şi icoane pe sticlă, tehnică agricolă, instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară
  • Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul; expoziţia Pantheonul Revistei „Familia”, Seria 1865-1906 şi Primăvara întregirii (din 19 aprilie 2016), precum şi cea dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr – în Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” 
  • Seriile Revistei „Familia” – în Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”
  • Expoziţia permanentă a Muzeului Memorial „Ady Endre”

Prețul biletelor este de:

  • 4 lei adulți, 2 lei copii – Muzeul Țării Crișurilor – Palatul Baroc – Bulevardul Dacia
  • 2 lei adulți, 1 leu copii – Muzeele Memoriale

Expozițiile sunt la dispoziția dascălilor și elevilor care doresc să viziteze Muzeul Țării Crișurilor în perioada „Școala Altfel”, pentru programarea ghidării apelați 0259. 47. 99. 18. 

De asemenea, în perioada 18 – 22 Aprilie 2016, școlarii și liceenii mai pot participa la atelierele de încondeiat ouă și pictat icoane pe sticlă.

Important de știut este că aceste expoziții pot fi admirate de toți orădenii, programul de vizitare a Muzeului Țării Crișurilor este:

  • Marți: 10:00 – 15:00
  • Miercuri: 10:00 – 18:00
  • Joi: 10:00 – 15:00
  • Vineri: 10:00 – 18:00
  • Sâmbătă: 10:00 – 15:00
  • Duminică: 10:00 – 18:00

 

Ioana Mădălina Ștefănică

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *