fbpx

Expoziție retrospectivă Iurie Foca, în Galeria Euro Foto Art

foto: Iurie Foca

Vom putea descoperi Basarabia în imagini extraordinare.

 

17 Iulie 2020

13:00

 

Publicul iubitor de artă fotografică este invitat să descopere imagini inedite din Republica Moldova, în cadrul unei noi expoziții în Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România (Piața 1 Decembrie nr. 12).

De această dată pe simeze vor fi instalate lucrările reputatului artist fotograf Iurie Foca din Chișinău (R. Moldova), vicepreședintele pentru Republica Moldova, precum și membru creator al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”.

Artistul fotograf expozant s-a născut în 14 Septembrie 1957 în localitatea Sofia-Drochia (R. Moldova). Este absolvent al Universității Tehnice din R. Moldova (1979). Este membru al Uniunii Artiștilor Fotografi și Artiștilor Plastici din R. Moldova. A fost fotoreporter al publicațiilor „Inginerul”, „Sănătate-Om-Societate”, „Jurnal Național – ediție de Chișinău”, „Mesagerul”, „Atelier” etc. Din anul 1996 este șeful laboratorului Muzeului Național de Artă al R. Moldova. Cu lucrările sale a participat la o serie de Concursuri Internaționale de Artă Fotografică organizate în: Austria, Brazilia, Cehia, Franța, Egipt, Japonia, Federația Rusă, Polonia, Macedonia, Marea Britanie, R. Moldova, România, Ucraina și Uzbekistan, care au fost distinse cu nenumărate premii și medalii internaționale. De asemenea, din lucrările sale au fost organizate expoziții în Chișinău (Salonul „Euro Foto Art” și Casa Naționalităților) și în România (Oradea și Craiova).

Consider ca trăsătura principală, care deosebește fotografia de alte arte vizuale, este acea „clipă oprită” – un instantaneu din viața ce ne înconjoară și în care trăim. Prefer să nu regizez această clipă, ci s-o surprind, uneori intuind-o, alteori chiar întâmplător… Îmi plac și respect și alte viziuni, dar ele mă caracterizează mai putin. Îmi place portretul și nu fug de privirea directă a personajului „ochi în ochi“ cu obiectivul, ba chiar o caut… Fotografia trebuie să vorbească, să transmită un mesaj, fie chiar și exclusiv estetic… Ea nu trebuie neapărat să placă – trebuie să emoționeze, să te pună pe gânduri… Apreciez mult laconismul în fotografie.

Iurie Foca

Vernisajul expoziției organizate sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică va avea loc Miercuri, 22 Iulie 2020, la ora 18:00 și va fi transmisă în direct pe pagina de facebook al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Participanții la vernisaj vor fi salutați de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către artiștii Formației „Duo Varadiensis” din Oradea, Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul românesc.

Toate exponatele se pot viziona pe site-ul Euro Foto Art, AICI.

Expoziția numărul 585 organizată cu sprijinul Consiliului județului Bihor și Primăriei Municipiului Oradea, în
parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea va rămâne la dispoziția
publicului până în 13 August 2020, putând fi vizitată gratuit în zilele de lucru între orele 08:00 – 19:00.