fbpx

Gala Premiilor UNITER 2016, pentru prima dată în Oradea!

foto: uniter.ro

foto: uniter.ro

Teatrul Regina Maria este gazda premiilor excelenţei în teatru.

 

10 Aprilie 2016

08:31

Pentru prima dată, Gala Premiilor UNITER se va desfășura în Oradea.

Un eveniment somptuos, la care participă cele mai importante nume ale dramaturgiei românești, dar și invitați de talie internațională. Iar orașul Oradea este norocos să fie parte a unui asemenea „bal”.

În plus, să se bucure și de un premiu special și de o nominalizare la Premiile UNITER, aparţinând actorilor Teatrului Regina Maria. Finaţarea evenimentului le aparţine Primăriei Oradea, Consiliului Judeţean Bihor şi Ministerului Culturii.

Gala Premiilor UNITER se va desfășura în 09 Mai 2016, în Sala Mare a Teatrului, de la ora 21:00. La eveniment se poate participa doar pe bază de invitații, iar UNITER a anunțat deja că are peste 500 de oaspeți.

Evenimentul este aşteptat însă de toţi iubitorii teatrului, pentru că, de-a lungul timpului, cu toţii am învăţat ce însemnătate are această gală.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a luat ființă în anul 1990, iar din 1991 acordă mult râvnitele Premii UNITER pentru activitatea actorilor, un  proiect care îi aparţine şi pe care îl coordonează Ion Caramitru.

În primă fază, există un juriu de nominalizări. Membrii acestuia aleg artiștii și spectacolele de teatru care vor candida. Anul acesta, de selecție s-au ocupat criticii de teatru: Claudiu Groza, Doina Papp și Cristina Rusiecki.

Ulterior, juriul final este cel care, în seara Galei, hotărăște prin vot secret câștigătorii. De această dată, cei care vor stabili cine ia premiul sunt: criticii de teatru Alice Georgescu și Mircea Morariu, actrița Ozana Oancea, scenografa Viorica Petrovici și regizorul Alexa Visarion.

Cele 10 categorii de premii sunt pentru:

 • debut
 • cel mai bun spectacol de teatru radiofonic
 • cel mai bun spectacol de teatru TV
 • critică teatrală
 • cea mai bună scenografie
 • cea mai bună actriţă în rol secundar
 • cel mai bun actor în rol secundar
 • cea mai bună actriţă în rol principal
 • cel mai bun actor în rol principal
 • cea mai bună regie
 • cel mai bun spectacol

În categoria Cel mai bun actor în rol principal, Teatrul Regina Maria și toți orădenii se pot mândri deoarece în acest an a fost nominalizat nimeni altul decât Richard Balint, pentru rolul Gorge din spectacolul Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas, regia acestuia fiind semnată de Bobi Pricop. În această secțiune, Richard Balint concurează cu Florin Piersic Jr. și Marian Râlea.

Față de Richard Balint, care așteaptă cu emoție data de 09 Mai, un alt orădean știe deja că va primi trofeul: Eugen Țugulea. Aceasta pentru că, pe lângă premiile acordate de juriu, mai există categoriile premiilor speciale, de excelență și cele pentru întreaga activitate, acordate de Senatul UNITER în mod direct. Numele câștigătoare au fost făcute deja cunoscute și printre ele se află cel al lui Eugen Țugulea, care primește Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei.

Dacă și Richard Balint va fi câștigător, Teatrul Regina Maria se va putea mândri cu două trofee şi cu gala pe care a găzduit-o. Trofeele primite de câştigători reprezintă opera artistului plastic Ion Bitzan.

Dacă vreţi să-i cunoaşteţi pe nominalizaţi, să îi ajutaţi prin vot online, puteţi să o faceţi dând click aici. Să le urăm succes și să urmărim Gala care va fi transmisă în direct pe TVR1, Radio Romania Cultural și online pe www.tvr.ro si www.uniter.ro

 

 

Laura Luțai