fbpx

În ALBASTRU Oradea cinstește Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

evenimente oradea, sos autism bihor, cladire, 02 aprilie, ziua autismMoment de conștientizare, albastru pentru mai multă iubire și înțelegere. 

 

01 Aprilie 2022

09:15

Reîntoarcerea la normalitate readuce Oradea pe făgașul cel bun. Din fericire, momentele speciale, care merită a fi onorate ori de câte ori putem, prind viață în urbea noastră.

Fiind început de Prier, cu unii pomi înfloriți, soare dar și ploi, suntem chemați la apropierea de semenii noștri. Printre primii care ne invită la unitate și conștientizare sunt membrii asociației „SOS Autism Bihor”.

În data de 02 Aprilie a.c., începând cu ora 19:00, în Piața Unirii, se desfășoară campania „Împreună pentru Autism” în cinstea Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. Ce se va întâmpla, aici, mai concret? Cei prezenți se vor bucura de un flashmob Zumba, pe o melodie antrenantă, coreografia semnată de instructorii Maxx Ionuț și Varga Eduard.

La fel ca în alți ani, clădiri importante din România vor fi iluminate în albastru. La nivel de Oradea, începând cu ora 20:00, în albastru vor fi iluminate clădirea Primăriei Oradea și podul Centenarului. 

Manifestarea are rolul de a deschide ochii oamenilor spre semenii lor, persoanele cu autism, dorindu-se creșterea gradului de înțelegere față de ei, ca oameni, dar și față de familiile lor.

În Oradea, pentru tinerii cu autism și cei care îi au în grijă, s-a fondat Asociația „SOS Autism Bihor”. Aici, Simona Zlibuț, în calitate de președinte, alături de familiile copiilor și adulților cu autism, au pus pe picioare Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități. Au muncit mult pentru înființarea unui astfel de serviciu, deoarece tinerii cu autism, care au trecut de vârsta de 18 ani, nu mai beneficiază de susținere din partea statului, cu atât mai puțin de activități specifice ori de oportunități de socializare.

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului vrea să îi facă pe oamenii să înțeleagă că astfel de persoane există și că au nevoie de sprijin, de o mână de ajutor, dar, poate cel mai important, de evitarea marginalizării, izolării și judecății celor care au venit cu o astfel de condiție în viață. 

Autismul nu este contagios… dar un zâmbet poate fi

 

Larisa Bărcui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *