fbpx

Interviul saptamanii: Zumba cu Giani!

gianinaEvenimente Oradea are un nou interviu pentru tine. Și de această dată vorbim cu un om plin de dragoste pentru muncă și viață.

 

28 Aprilie 2013

15:02

Am cunoscut-o pe Jianina Sala alias Giani acum câțiva ani la un spectacol caritabil. Era parte la acel eveniment, împreună cu fetele ei de la sala de fitness, cu scopul de a contribui la strângerea de bani pentru mai mulți copii dintr-un sat bihorean care nu aveau bani să-și cumpere rechizite pentru școală.

Mi-a plăcut entuziasmul și dăruirea cu care se implică în tot ceea ce face. Giani este instructor de Zumba la mai multe săli de sport din Oradea. Este unul din acei oameni care atunci când îi întâlnești îți transmit o energie și o stare de bine, de neimaginat. Mai jos aveți un interviu cu ea. Sperăm să vă placă și vouă la fel de mult pe cât ne-a plăcut și nouă. Și de ce nu, poate vă apucați și voi de Zumba!

Dacă ar fi să îi cerem o definiție omului Jiana Sala care ar fi aceea?

Hmmm, e mai greu să mă descriu pe mine, sunt convinsă ca alții ar face-o mult mai bine decât o voi face eu; dar în cateva cuvinte vă pot spune ca sunt o persoană foarte energică, optimistă, dornică în permanență de activitate, de cunoaștere a tot ceea ce e nou. Îmi place să fiu înconjurată de oameni, să cunosc lume nouă în permanență, persoane de la care să am ce învăța. Îmi iubesc foarte mult familia și prietenii. Sunt o fire sociabilă, ambițioasă, încapățânată (în sensul bun de cele mai multe ori :P) dornică de evoluție în tot ceea ce fac…

Cum a început toată nebunia cu Zumba?

Zumba a apărut pe la sfărșitul anilor `90 când instructorul de aerobic, columbianul  Alberto Perez (Beto), și-a uitat cd-urile pentru ora de aerobic acasă și a trebuit să se folosească de ceea ce avea el în mașină (cd-uri cu muzică latino, salsa, merengue, raggaeton, etc) și să improvizeze pe loc mișcările. Văzând că a avut un succes extraordinar ora, a hotărât împreună cu alți doi parteneri să pună bazele a ceea ce astăzi este Zumba!

În câteva cuvinte te-aș ruga să le explici celor ce ne citesc, și poate nu știu, ce este Zumba?

Zumba Fitness este o combinație între dans și aerobic care se desfășoară pe diverse tipuri de muzică. Cea mai folosită și apreciată este muzica latino, pe diverse ritmuri incendiare, începând cu samba, salsa, merengue și continuând cu ritmuri africane, columbiene, raggaeton și multe altele. De asemenea poate fi practicată și pe ritmuri country, funk, rock’n roll…

Muzica folosită la clasele de Zumba Fitness este una foarte antrenantă ce te va ține în priză, ce face să te bucuri de fiecare mișcare și dupa o oră de curs vei pleca acasă foarte transpirat(ă) și în același timp cu zâmbetul pe buze.

Zumba include cateva dintre principiile de bază ale aerobicului și ale antrenamentelor de rezistență, ce maximizează consumul de calorii, beneficiile cardiovasculare și tonifierea organismului. Mișcările lucrează în mod special mușchii picioarelor, abdomenului, brațelor dar și cel mai important mușchi al organismului – inima. Aceasta este de fapt frumusețea claselor de Zumba Fitness, și anume faptul că vei lucra aproape toate grupele de mușchi din corpul tău distrându-te și simțindu-te bine în același timp.

Zumba este ENERGIE, DANS ȘI ATITUDINE, RITM, Zumba este SEXY! Este PRIETENIE, SPIRIT LATINO, este mai mult decât fitness, decât aerobic, este SĂNĂTATE ȘI TONUS, VITALITATE ȘI PROSPETIME, ARMONIE ȘI ECHILIBRU! Te menține în formă și îți sculptează corpul!

ATENȚIE! CREEAZĂ DEPENDENȚĂ 😀

Cum de ți-a venit ideea ca dintre toate job-urile din lume să devii antrenor de Zumba?

Ideea a venit într-o seară pe când stăteam la povești cu instructorul la care obișnuiam să merg la orele de Zumba Fitness. Urmând să părăsească țara, fiind din Cuba, am ajuns să discutam varianta cum ar fi să-i iau eu locul la sală, văzând că am potențial. Lui îi datorez faptul că în ziua de azi sunt instructor de Zumba!!! A avut încredere în mine și m-a sustinut 100%! Îi sunt și voi fi recunoscătoare pentru asta tot timpul! Chiar dacă va părea un clișeu (cunoscatorii stiu de ce :D) pot spune cu mâna pe inimă că Zumba mi-a schimbat viața!

Ai visat sau ți-ai dorit vreodată să devii antrenor de sport, indiferent de domeniu?

Nu. Nu aș fi crezut nici un moment că voi ajunge unde sunt acum. Recunosc că nu prea am avut tangență cu sportul pe parcursul vieții în afara de câteva cursuri de dans la nivel de hobby și asta la o vârstă destul de înaintată, 28 de ani 😛

E necesară o oarecare calificare pentru a deveni instructor și în acest domeniu?

Binențeles! Ca în orice domeniu, indiferent că e sport sau nu, pentru a face o treabă bună trebuie să ne calificăm, specializăm. Și în Zumba Fitness, pentru a deveni instructor licențiat trebuie să participi la un training la finalul căruia participanții primesc diploma de instructor. Pentru că în Zumba sunt mai multe specializari Zumba Atomic (pentru copii), Zumba Toning (cu gantere), Zumba Gold (pentru persoane în vârstă sau cu dizabilități), Aqua Zumba (în apă), Zumba Sentao (cu scaunul) rămâne la latitudinea fiecărui instructor să hotărască dacă dorește obținerea diplomei și practicarea specializării alese. Fiecare specializare necesită training în parte. În momentul de față specializările mele în Zumba Fitness sunt Basic 1 , Basic 2 , Zumba Atomic și Zumba Sentao.

Am văzut că te putem găsi la mai multe săli de fitness din oraș. Unde?

Sala Fit 4 U – Cartier Luceafărul (vis a vis de Hotel Ramada) : Luni & Vineri – 18:30; Marți & Joi – 17:30

Sala Fitness Mania – Cartier Prima (Nufărul) : Luni/Miercuri/Vineri – 10:00; Marți & Joi – 20:00

Sala Worldfitness & Bodybuilding – Lotus Center : Luni & Vineri – 20:00; Miercuri – 19:00

Cum de descurci cu programul, mai ales că tot trebuie să fugi de la o sală la alta?

De aproximativ 2 ani jumătate de când am acest program m-am obișnuit cu alergătura de la o sală la alta, cu atât mai mult cu cât doar seara am două ore consecutive și distanța nu este foarte mare între săli, astfel încât ajung în timp util dintr-o parte în alta.

Din câte am văzut acest sport este și foarte distractiv. Te obosește la fel de mult precum o ședință normală de fitness, aerobic? Cu ce diferă Zumba de alt tip de antrenament?

Este foarte eficient. Nu este doar aerobic. Este mai mult de atât, este amuzant și distractiv și te ajută să reziști în program până vei reuși să obții rezultatele dorite. Zumba este un adevărat „medicament antistres” care nu îți afectează ficatul, îți creează bun dispoziție, dă cântarul peste cap, în sens pozitiv, și cu ajutorul căruia faci ceea ce-ți place, adică dansezi. Dansul dezvoltă echilibrul, flexibilitatea, contribuie la obținerea unei ținute corecte și la o bună coordonare a mișcărilor. Prin Zumba înveți să-ți descoperi corpul și emotiile dobândind în același timp o stare mentală extraordinară. într-o ședință de Zumba se pot pierde între 400 – 1000 de calorii în functie de greutate, metabolism, conformația corpului și mai ales de intensitatea cu care lucrezi. Cu cât îți dai interesul mai mult cu atât arzi mai multe calorii.

Săptămâna trecută îmi spuneai că ții cursuri de Zumba Sentao?! Ce implică Sentao?

Spre deosebire de Zumba Fitness, la Zumba Sentao avem un obiect cu care lucrăm și în jurul căruia lucrăm toată ora, și anume scaunul. Folosim scaunul ca punct de sprijin în executarea diferitelor exerciții. Este o clasă care lucreaza mai mult pe tonifierea musculaturii decât o ora de Zumba Fitness Cardio. Folosim greutatea corpului ca greutate cu care lucrăm. Este ceva diferit de tot ceea ce s-a încercat până acum și merită încercat. Deocamdată sunt singurul instructor licențiat în a ține clase de Zumba Sentao din județ!

Cui îi este recomandată practicarea de Zumba?

Zumba se poate practica de către toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 4 și 99 de ani 😀 în funcție de vârstă ele putându-se încadra în diferite clase.

Am văzut că voi acolo, sunteți o adevărată comunitate. Tu și fetele tale, practicante de Zumba, sprijiniți și evenimentele caritabile.

Așa este! Cum spuneam și mai sus Zumba Fitness este mai mult decât mișcare! Pe lângă tot ce implică sport, Zumba unește oamenii! Leagă prietenii și prin intermediul acesta ei ajung să facă lucruri minunate cum ar fi și diverse acte de caritate. De fiecare dată când am fost invitate să participăm la astfel de acte sau demonstrații sau le-am inițiat chiar noi, întotdeauna am spus prezent și o vom face și de acum înainte! Le mulțumesc tuturor fetelor care de fiecare dată sunt alături de mine și mă susțin în absolut tot ceea ce fac.

Cum e să fii la job dar să te simți ca și acasă?

Este mai mult decât își poate dori cineva! Este un lucru foarte rar ca cineva să facă în viață exact ceea ce iubește cel mai mult, ceea ce simte că îl definește și îl implinește ca persoană și ăsta să-i fie job! Tocmai pentru că am norocul asta, pasiunea și implicarea mea face să-mi fie răsplatit tot efortul depus!!! Absolut tot ceea ce încerc eu să transmit fetelor care-mi calca pragul la ore îmi revine înzecit de la ele ca feedback.

Ajungând și la capitolul casă, cum se împacă Giani cu rolul de antrenor de Zumba și de mămică și soție?

Să știi ca și la capitolul acesta mă pot numi o norocoasă pentru ca am familia alături de mine!!! Soțul meu mă susține în absolut tot ceea ce fac. Fără susținerea lui nu aș fi putut să realizez tot ce am realizat până acum! De asemenea parinții îmi sunt alături ajutându-mă foarte mult cu treburile casei și cu fetița, și pot spune că și fetele de la sală mă ajută deoarece au „adoptat-o” pe fetița mea, ea fiind adeseori prezentă la orele mele. Nu e ușor, dar atunci când ai persoane minunate lângă tine și odată cu trecerea anilor căpătăm experiență și încercăm să menținem un echilibru între cele două pentru mersul lin și firesc al vieții.

Din câte am văzut noi, în curând îi vei dărui fiicei tale o surioară sau un frățior

Da! Așa este! În mai puțin de două luni (luna Iunie) fetița mea, Carina, va avea un frățior 😉 Aștept cu nerăbdare momentul 😉

Nu e greu pentru o femeie însărcinată să facă sport, să nu mai vorbim de faptul că tu ești antrenor?!

Toată lumea cu care am tangență îmi adresează această întrebare 😀

Tocmai pentru că sunt instructor de sport îmi este mult mai ușor să continui să fac mișcare, însarcinată fiind. Organismul meu era deja obișnuit cu efortul și pentru că nu am avut nici cea mai mică problemă  fac și acum mișcare la aproape 7 luni jumătate de sarcină. Nu e ca și cum însarcinată fiind m-am apucat să practic sport cu un nivel cardio ridicat. Faptul că iubesc ceea ce fac cred că mi-a dat și mai multă putere să continui 😀

Ce se vor face fetele tale, fără tine, în perioada de maternitate?

Ca să nu le rapesc fetelor plăcerea de a veni la sală, momentul lor de relaxare, de „încarcare a bateriilor” de aproximativ două luni am avut la fiecare oră un ajutor de nădejde, o prietenă, care a susținut orele alături de mine în fața fetelor, făcând exercițiile la intensitatea corectă. Am încercat să creez o legatură între ea și fete ceea ce am și reușit și datorită lor și pe aceasta cale țin să le multumesc pentru încrederea acordată și loialitatea cu care mă trateaza dar și ei, care a tratat cu mare seriozitate primirea ștafetei. Cu alte cuvinte, am pregătit din timp perioada în care eu voi lua o pauză. Clasele de Zumba Fitness vor continua după același orar.

O curiozitate ar fi, că tot vorbim de copii, care e una dintre cele mai frumoase amintiri ale tale legate de copilăria fetiței tale?

Ca să rămân tot în domeniul dansului, înainte de a umbla singură a început să se sprijine de obiectele de prin casă și auzind muzica toată ziua a început „să danseze”, să încerce să mă imite fapt care m-a impresionat foarte tare având în vedere vârsta pe care o avea (1 an ). De atunci dansează într-una, iubește dansul și sunt mai mult decât  fericită să o vad că are ritm și e talentată.

Cât timp ai de gând să stai acasă?

Dacă totul decurge normal îmi doresc ca dupa 3 luni să pot reveni în sală, alături de fete.

Dincolo de Zumba, în ce constă viața Jianinei?

Timpul care îmi rămâne îl petrec alături de familie și prieteni, oameni dragi mie!

Dacă ar fi sa alegi 3 culori și 3 cuvinte care să te definească, care ar fi acelea?

Roșu, portocaliu, albastru.. Energie, ambiție, dăruire/devotament

În timpul liber cu ce te delectezi?

Plimbări, concerte, filme la cinematograf

Iar ca hobby-uri, ce te fericește?

Ador sa călătoresc, să merg în excursii.

Te-ai gândit la vacanță? Ai vrea să mergi undeva anume?

Ca toată lumea și eu mă gândesc la vacanță 😛 Oricât de mult iubesc ceea ce fac am și eu nevoie la rândul meu să-mi încarc bateriile, să pot continua cu același elan și avânt ceea ce fac. Dacă aș vrea să merg undeva anume? Daaa! Mi-aș dori ca într-o zi să pot ajunge să vizitez țări precum Cuba, Brazilia sau Portugalia. Să aflu cât mai multe despre cultura lor și, recunosc, toate aceste țări au mare legătură cu dansurile latino, ceea ce mă fascinează.

Dacă ar fi să îi dai o culoare viitorului tău, care ar fi aceea?

ROȘU!

 

Ioana Mădălina Ștefănică