fbpx

„Machete de corăbii” – expuse în Muzeul Cetății și Orașului Oradea

sursa: varuna.ro

O nouă expoziție pentru iubitorii de frumos va putea fi admirată la Muzeul Cetății

 

04 Iulie 2017

09:39

Muzeul Cetății și Orașului Oradea își îmbogățește colecția de expoziții cu una inedită: machete de corăbii de secol XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț.

Vernisajul expoziției va avea loc Miercuri, 05 Iulie 2017, începând cu orele 17:00.

Expoziția este găzduită în Palatul Princiar al Cetății Oradea, etajul I, sala 18 și cuprinde 6 modele de corăbii, însoțite de planuri și explicații.

Autorul expoziției, Călin Raț și-a manifestat admirația față de navomodelism încă din copilărie, când construia corăbii împreună cu mai mulți copii din cartier fără îndrumarea vreunui adult.

La 14 ani s-a înscris la cercul de navomodelism de la Casa Pionierilor, dar pe care l-a abandonat după câteva luni, deoarece nu se construiau corăbii, fiind considerate prea complexe.

Și-a reluat activitatea de a construi corăbii după 1990, prilej cu care a aflat că în cadrul Federației Române de Modelism există o secție de modelism naval, categoria machete statice de vitrină. Modelismul naval este recunoscut ca sport neolimpic în România și se organizează Campionate Naționale, Campionate Europene și Campionate Mondiale la care a participat și Călin Raț, începând cu 1996.

Acesta a obținut mai multe medalii de bronz și argint pentru care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului la disciplina Modelism Naval.

La aceste competiții, sportivii prezintă în fața unei comisii de arbitri macheta unei corăbii și planurile de execuție. Arbitrii punctează calitatea execuției machetei, volumul de muncă, gradul de dificultate și corespondența machetei cu planul de execuție.

Pentru realizarea machetelor, Călin Raț utilizează folosește lemn de prun, păr, nuc, gutui, fără baiț, construcția fiind executată fără componente cumpărate. Se folosește doar lemn, pânză, sfoară, sârmă.

Orele de muncă și dibăcia lui Călin Raț pot fi admirate de Marți până Duminică între orele 10:00-18:00 la Muzeul Cetății și Orașului Oradea până pe data de 31 August 2017.

Taxa de vizitare este de 5 lei pentru adulți, respectiv, 3 lei pentru copii și pensionari.

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *