fbpx

Motii au venit la Oradea. Romania nu vrea exploatari! VIDEO

In parlament academicieni nu politicieniAcțiune de amploare în Piața Unirii din Oradea.

 

12 Ianuarie 2014

20:13

Cât de curând Piața Unirii își va schimba denumirea. Mai degrabă îi vom putea spune acestui loc „Piața Românilor Uniți”. La orele 17:00 aici s-a dat startul acțiunii de protest împotriva exploatărilor miniere de la Roșia Montană dar și a gazelor de șist din întreg perimetrul Bihorului respectiv al României.

Cătălin Popa a anunțat în cadrul discursului ținut înaintea sosirii oaspeților de la Câmpeni, că tot astăzi, 12 Ianuarie 2014, un grup de acțiune din partea Academiei Civice Bihor s-a deplasat la Tulca pentru a informa localnicii de amenințările exploatării gazelor de șist. Ecologiștii au fost sprijiniți în activitatea lor și de Grupul de Acțiune Local (GAL) din Salonta care dorește să sprijine dezvoltarea zonei prin fonduri nerambursabile în valoare de 8 milioane de Euro, bani care nu se vor mai primi dacă se va porni exploatarea. La această întâlnire au participat locuitori din zece comune, nu doar cei din Tulca, primari, politicieni dar și interpreta de muzică populară Florica Bradu, în total aproximativ 1.000 de persoane doar la Tulca.

Punctul culminant al manifestării de la Oradea l-a constituit venirea unui grup de protestatari de la Câmpeni. 150 de moți au intrat în Piața Unirii cântând „Uniți salvăm toată România” dar și slăvindu-l pe Iancu, Horea, Cloșca și Crișan. Vocilor din Țara Moților s-au alăturat vocile orădenilor care se împotrivesc cu vehemență acestui plan periculos.

Florica Bradu a susținut protestul îmbrăcată în strai popular spunând celor prezenți:

Sunt aici pentru că prin cântecul și meseria mea mă identific cu țara, pentru că am fost și am cântat pentru români și la bucurie și am venit să fiu alături de ei și la necaz. Vreau ca nepoții și strănepoții noștri să trăiască într-o țară sănătoasă și frumoasă. A-ți iubi patria înseamnă să o iubești cu toată conștiința, iar eu nu mi-am trădat niciodată nici conștiința și nici țara. Asta trebuie să știe tot poporul și politicienii noștri.

În această seară în Piața Unirii s-a strâns un număr de 300 de persoane care au pornit într-un marș cu steagurile ridicate și cu pancartele pe pietonalul orădean, până la magazinul Crișul, însoțiți de jandarmi. Circulația nu a fost blocată, manifestările desfâșurându-se civilizat. Din păcate numărul moților a fost mai mare decât cel al bihorenilor participanți la protest. Mulți dintre cei prezenți spuneau că sunt dezamăgiți de faptul că locuitorii din Sânmartin, Băile Felix și Băile 1 Mai nu se alătură campaniei care se desfășoară la Oradea de câteva săptămâni bune. Fotografii de la manifestare regăsiți AICI.

 

Ioana Mădălina Ștefănică