fbpx

România are primul Centru de Consultanță Istorică în București

Țara noastră se aliniază țărilor europene, inaugurând primul Centru de Consultanță Istorică (CCI)

 

17 Octombrie 2017

15:01

Începând de Joi, 19 Octombrie 2017, în România va începe să funcționeze primul Centru privat de Consultanță Istorică (CCI). Acesta va fi amplasat la Gallery, pe str. Leonida, nr. 9-11, sector 2, București și va putea fi contactat la adresele de email office@consultantaistorica.ro, dumitru.lacatusu@consultantaistorica.ro sau telefonic la numărul +40727271619 (Dumitru Lăcătușu).

Echipa Centrului de consultanță este formată din doctori și cercetători în domeniul istoriei și al științelor politice: Mihai Burcea, Dan Drăghia, Theodora Enache, Bogdan-Alexandru Jitea, Dumitru Lăcătușu și Áron Szele, fiecare dintre aceștia fiind specializat pe câte un domeniu.

Fondatorii Centrului argumentează necesitatea constituirii acestuia apelând la conștiința națională și la bine cunoscutele cazuri abuzive din epoca ceaușistă și nu numai.

Primele centre de consultanță istorică din statele occidentale au fost înființate ca răspuns la nevoia unor comunități, companii și instituții de a-și cunoaște istoria. Descoperirea originilor și a trecutului nu ar fi fost posibilă fără ajutorul istoricilor care s-au implicat în documentarea și scrierea acestor istorii cu metodele proprii cercetării. În România, acest domeniu este la început de drum. Absența consultanților istorici s-a remarcat prin modul în care au fost soluționate cazurile foștilor deținuți politici care și-au cerut drepturile în instanță, cele ale tuturor persoanelor care au fost deposedate ilegal de drepturile și proprietățile lor de către regimul comunist și în timpul proceselor „torționarilor” comuniști, afirmă Dumitru Lăcătuș, fondator al CCI-ului.

Serviciile Centrului se adresează persoanelor private, companiilor, localităților, instituțiilor de stat, caselor de avocatură și tuturor celor ale căror activități necesită o cercetare și documentare riguroasă în arhive, biblioteci sau alte baze de documente istorice.

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *