fbpx

Scriitorul Alexandru Potcoavă prezintă în Oradea „Viața și întoarcerea lui Halle”

Se anunță o zi… literară.

 

04 Martie 2020

13:30

Scriitorul Alexandru Potcoavă va fi, Vineri, musafirul Oradiei. Având la activ mai multe romane și volume de poezii, autorul va participa la o dezbatere cu studenții și la o lansare de carte.

Astfel, Vineri, 06 Martie 2020, începând cu ora 12:00, Alexandru Potcoavă va intra în dialog cu studenții Facultății de Litere, de la Universitatea din Oradea. Evenimentul se va desfășura în Sala C23 și va fi moderat de Ioana Cistelecan și Mircea Pricăjan.

În aceeași zi, de la ora 17:00, acesta va lansa, în Librăria Humanitas, un volum recent apărut la Editura Polirom: „Viața și întoarcerea lui Halle”.

Saga de familie, bildungsroman și epopee istorică, Viața și întoarcerea unui Halle este povestea unui timișorean născut în Austro-Ungaria și devenit după 1918 cetățean român. Prin ochii lui de contabil și, mai apoi, de administrator de hotel ni se conturează o frescă inedită a Timișoarei din perioada interbelică. Deși tihnit și cosmopolit, orașul n-a fost ferit de turbulențele ideologice din anii ’30, care au provocat tensiuni între etniile conlocuitoare. Viziunea lui Halle Rezső asupra evenimentelor ce culminează cu rebeliunea legionară și atacul Reich-ului împotriva Iugoslaviei ilustrează cu realism și o ironie «la firul ierbii» această lume tulburată, căci în hotelul unde lucrează protagonistul sînt cazați în 1940 ofițerii Wehrmacht-ului, sosiți în Banat cu Misiunea militară germană.

Perspectiva obiectivă, uneori tăioasă, alteori încărcată de un umor negru, e asigurată și de faptul că Halle e un evreu convertit la creștinism. Asta îl situează între lumi care îl resping deopotrivă. În toiul celui de-al Doilea Război Mondial, dat afară din serviciu din pricina legilor antisemite, Halle se refugiază în Ungaria, unde i se mai permite încă să muncească, însă își lasă familia acasă. Ia cu el, pe lîngă propriile povești, și pe cele ale soției cu origini elvețiene și maghiare și le împărtășește colegilor din lagărul în care ajunge în 1944, atunci cînd statul ungar îi strînge și pe evreii botezați, trimițîndu-i la muncă forțată.

Halle Rezső dispare în război. Întoarcerea sa, îndelung așteptată de familie, se produce prin rememorările unui supraviețuitor din lagăr și ale fiicei Julianna, într-un roman de o intensitate dureroasă semnat de strănepotul său.

Radu Pavel Gheo

Intrarea la ambele evenimente va fi liberă. După lansare, autorul va oferi autografe.