fbpx

„Simfonii fără cuvinte”: expoziție de artă naivă în Sinagoga Zion

Lumea țărănească ni se arată în culori vii.

 

29 Iunie 2020

14:00

Sinagoga Zion de pe strada Independenței va găzdui o nouă expoziție de artă naivă, de astă dată cu lucrări ale artiștilor Camelia Constantin și Nicolae Pătru. Având titlul „Simfonii fără cuvinte”, aceasta se va deschide publicului Joi, 02 Iulie 2020, ora 17:00.

Născută primăvara, în Târgovişte, pictoriţa naivă Camelia Constantin este absolventa unuia dintre cele mai cunoscute licee de… matematică-fizică din România, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Tot în capitala Băniei a terminat şi cursurile Şcolii de Artă, secţia pictură. Este şi absolventă a Facultăţii de Psihologie. Desenează de cînd se ştie, adică din copilărie, când îşi exaspera bunicii desenând pe pereţii casei cu celebrul pe atunci „creion chimic”. A ales arta naivă deoarece îi aminteşte de copilărie şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Primele lucrări pe pînză au fost făcute la 13 ani, fiind cumpărate integral de vecini. Atunci a şi aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. „Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia. Camelia Constantin participă la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă (ce are loc anual, în luna Octombrie, în Oradea), fiind membră a Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

De meserie strungar, cu o şcoală tehnică la activ, Nicolae Pătru se găseşte în situaţia ideală de a prelua realitatea şi de a o restitui, dispensându-se de metodele culturii plastice. Născut într-un sat din Muscel, în 1969 termină Şcoala de Arte Plastice, la clasa profesorului Gheorghe Vrăneanţu, apoi Şcoala de Artă Câmpulung.

Eram în clasa a patra, la şcoală în comună, când am început să desenez. În clasa a cincea am avut un profesor care a văzut că sunt talentat şi tot timpul îmi arăta cum să lucrez, ne punea câte o natură statică, ne spunea ce culori să cumpărăm, şi de atunci pasiunea a fost spre a desena tot timpul.

Artistul Nicolae Pătru ne propune o realitate ancestrală, trecută prin sensibilitatea personală şi care îşi păstrează integral farmecul şi prospeţimea de altădată. Pânzele create de el au o îndrăzneală ce exclude orice mesaj cifrat şi orice preconcepţie, ele vin să imortalizeze o lume ce povesteşte întâmplări şi fapte din viaţa satului. Şi Nicolae Pătru este unul din artiştii ce participă anual la Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea.

Expoziţia „Simfonii fără cuvinte” este organizată de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Oradea Heritage. Expoziţia va fi cu vânzare şi va sta pe simeze până în 30 Iulie, când va fi înlocuită cu o expoziţie personală Gheorghe Ciobanu. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care este programat să aibă loc în Octombrie în Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.