fbpx

Simulare de Plan Rosu intre Pestis si Padurea Neagra. FOTO

2Exercițiu important pentru forțele de salvare din Bihor.

26 Septembrie 2013

19:39

Planul Roșu de Intervenție implică o bună cooperare, colaborarea echipajelor de pompieri militari de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare şi stingere a incendiilor, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunităţilor), a echipajelor de terapie intensivă mobilă SMURD Oradea, cât şi a forţelor Serviciului de Ambulanţă Judeţean, a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi a Serviciului Public Judeţean.

Ieri, 25 Septembrie 2013 între orele 18.30 și 21:09 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident rutier cu victime multiple.

Astfel conform scenariului, în jurul orei 18:30, prin intermediul sistemului unic de urgenţă 112, s-a sesizat producerea unui accident rutier pe drumul judeţean DJ 108H, între  localităţile Pestiş şi Pădurea Neagră, în care sunt implicate două autoturisme şi un microbuz.

În urma accidentul deosebit de grav, cele trei persoane din cele două autoturisme au rămas încarcerate şi toţi ocupanţii microbuzului au fost proiectaţi, în urma impactului, în râpă, la o diferenţă de nivel de aproximativ 15 metri. Evaluarea situaţiei la faţa locului (două persoane decedate şi 15 persoane rănite, unele dintre acestea în stare foarte gravă) a impus activarea de urgenţă a Planului Roşu de Intervenţie, cu aprobarea prefectului judeţului Bihor.

Pus în aplicare, planul, au fost mobilizaţi 40 de pompieri militari, care au intervenit cu un punct de comandă mobil, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare cu remorcă cu punctul medical avansat, un autocamion de intervenţie şi opt ambulanţe SMURD.

Alături de aceștia s-a aflat Serviciul Salvamont Salvaspeo, care a acţionat cu echipamentele specifice din dotare pentru evacuarea victimelor din râpă. De asemenea, la faţa locului au fost prezente două echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, care au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

Principalele obiective urmărite, în urma acestui exercițiu amplu au fost:

  • viabilitatea Planului Roşu de Intervenţie
  • fluxul informaţional–decizional în situaţii de urgenţă de amploare
  • modul de coordonare a operaţiunilor de salvare
  • capacitatea operaţională a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor din înzestrare
  • nivelul de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru evacuarea şi salvarea persoanelor în astfel de condiții
  • organizarea în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie
  • capacitatea unităţilor spitaliceşti din zonă de a gestiona un număr mare de victime

Concluziile finale ale exercițiului au relevant faptul că situaţiile de urgenţă ce ar putea genera declanşarea Planului Roşu de Intervenţie  în judeţul Bihor, pot fi gestionate la parametri optimi de catre instituţiile angrenate în exercițiu.

Călin Marincaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *