fbpx

Simulare de Plan Rosu intre Pestis si Padurea Neagra. FOTO

2Exerci╚Ťiu important pentru for╚Ťele de salvare din Bihor.

26 Septembrie 2013

19:39

Planul Ro╚Öu de Interven╚Ťie implic─â o bun─â cooperare, colaborarea echipajelor de pompieri militari de c─âutare, salvare ┼či evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare ┼či stingere a incendiilor, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunit─â┼úilor), a echipajelor de terapie intensiv─â mobil─â SMURD Oradea, c├ót ┼či a for┼úelor Serviciului de Ambulan┼ú─â Jude┼úean, a Inspectoratului de Poli┼úie Jude┼úean Bihor, a Inspectoratului Teritorial al Poli┼úiei de Frontier─â, a Inspectoratului de Jandarmi Jude┼úean ┼či a Serviciului Public Jude┼úean.

Ieri, 25 Septembrie 2013 ├«ntre orele 18.30 ╚Öi 21:09 Inspectoratul pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â ÔÇ×Cri┼čanaÔÇŁ al jude┼úului Bihor a organizat ┼či desf─â┼čurat un amplu exerci┼úiu de cooperare pentru limitarea ┼či ├«nl─âturarea urm─ârilor unui accident rutier cu victime multiple.

Astfel conform scenariului, ├«n jurul orei 18:30, prin intermediul sistemului unic de urgen┼ú─â 112, s-a sesizat producerea unui accident rutier pe drumul jude┼úean DJ 108H, ├«ntre ┬álocalit─â┼úile Pesti┼č ┼či P─âdurea Neagr─â, ├«n care sunt implicate dou─â autoturisme ┼či un microbuz.

├Än urma accidentul deosebit de grav, cele trei persoane din cele dou─â autoturisme au r─âmas ├«ncarcerate ┼či to┼úi ocupan┼úii microbuzului au fost proiecta┼úi, ├«n urma impactului, ├«n r├óp─â, la o diferen┼ú─â de nivel de aproximativ 15 metri. Evaluarea situa┼úiei la fa┼úa locului (dou─â persoane decedate ┼či 15 persoane r─ânite, unele dintre acestea ├«n stare foarte grav─â) a impus activarea de urgen┼ú─â a Planului Ro┼ču de Interven┼úie, cu aprobarea prefectului jude┼úului Bihor.

Pus ├«n aplicare, planul, au fost mobiliza┼úi 40 de pompieri militari, care au intervenit cu un punct de comand─â mobil, o autospecial─â de descarcerare grea, o autospecial─â de stingere cu modul de descarcerare, o autospecial─â de descarcerare cu remorc─â cu punctul medical avansat, un autocamion de interven┼úie ┼či opt ambulan┼úe SMURD.

Al─âturi de ace╚Ötia s-a aflat Serviciul Salvamont Salvaspeo, care a ac┼úionat cu echipamentele specifice din dotare pentru evacuarea victimelor din r├óp─â. De asemenea, la fa┼úa locului au fost prezente dou─â echipaje ale Inspectoratului de Poli┼úie Jude┼úean ┼či un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poli┼úiei de Frontier─â, care au delimitat accesul ├«n zon─â ┼či au identificat victimele, precum ┼či un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii ┼či siguran┼úei publice.

Principalele obiective urm─ârite, ├«n urma acestui exerci╚Ťiu amplu au fost:

  • viabilitatea Planului Ro┼ču de Interven┼úie
  • fluxul informa┼úionalÔÇôdecizional ├«n situa┼úii de urgen┼ú─â de amploare
  • modul de coordonare a opera┼úiunilor de salvare
  • capacitatea opera┼úional─â a unit─â┼úii ┼či a func┼úion─ârii tehnicii ┼či materialelor din ├«nzestrare
  • nivelul de preg─âtire a echipajelor de interven┼úie pentru evacuarea ┼či salvarea persoanelor ├«n astfel de condi╚Ťii
  • organizarea ├«n teren a cooper─ârii cu for┼úele participante la interven┼úie
  • capacitatea unit─â┼úilor spitalice┼čti din zon─â de a gestiona un num─âr mare de victime

Concluziile finale ale exerci╚Ťiului au relevant faptul c─â situa┼úiile de urgen┼ú─â ce ar putea genera declan┼čarea Planului Ro┼ču de Interven┼úie ┬á├«n jude┼úul Bihor, pot fi gestionate la parametri optimi de catre institu┼úiile angrenate ├«n exerci╚Ťiu.

Călin Marincaș