fbpx

Trei proiecte foto expuse in Club Deaf

pageImaginile au putea de a vorbi. Chiar și de a scrie povești.

 

05 Mai 2014

08:47

Deşi trăiesc într-o lume în care sunetele pentru ei sunt un mister, din cauza deficienţei de auz, trei fotografi orădeni îşi vor expune lucrările în data de 10 Mai 2014 în Clubul Deaf.

Fiecare şi-a ales o temă prin care dorește să atragă atenţia şi, să evidenţieze faptul că că şi persoanele fără auz fac parte din societatea noastră. Remus, Carla şi Serghei sunt artişti care vin spre noi cu proiectele lor în imagini.

„Fără oglindă”, după cum este numit proiectul lui Remus Ilisie, este compus din 5 fotografii în care apar prietenii lui, şi ei diagnosticați cu deficienţă de auz.

Vreau să îi fac faimoşi, adică ei de ce să nu aibă portrete că şi artiştii sau oamenii de stat ai lumii? Vreau ca portretele lor să prindă capteze celor care se vor uita la fotografii. Vreau că privitorii să între în labirinturile fețelor surzilor.

Proiectul Carlei este intitulat „Semne”, un pachet de 5 compoziții în care personajele au fost surprinse făcând semne care în limbajul surdo-mut înseamnă: „frumuseţe”, „urât”, „surd”, „mulţumesc”, „uimitor”.

Seria această de fotografii este o exprimare directă a dorinţei surzilor de a-i învaţă pe auzitori să fie mai deschişi în expresivitate, în exprimarea gestuală, să comunice nu numai prin cuvinte ci şi prin mimică, și cu trupul.

Cel de-al treilea proiect prezentat este cel realizat de Serghei, „Hobby”. Fotograful a jonglat cu portretele subiecților, dându-le culoare și efecte speciale cu ajutorul programelor de editare.

După ce s-a realizat fotografierea lor, am modificat în Photoshop portretele, adică am luat gura unei persoane şi am ataşat-o la chipul altei persoane.

Dorinţa lor este de a arată oamenilor că, şi cei care trăiesc zi de zi fără a auzi, au o capacitate vizuală mult mai mare deoarece surzii urmăresc cu atenţie fiecare detaliu, fiecare gest, mimică pe care o face o persoană. Uneori, ei chiar „fură” aceste gesturi, expresii pentru că le plac mult.

Prin aceste trei serii de fotografii vrem să sugerăm faptul că surzii sunt persoane inteligente, comunicative, inspirate, oameni cu imaginaţie şi chiar talent artistic. Dorim să amintim societăţii în care trăim că existăm şi că avem nevoie să colaborăm, să comunicăm surzi cu auzitori, că e nevoie de interpreţi care să ne ajute să ne integrăm în societate.

transmit cei trei organizatori.

 

Sebastian Ferchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *